Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 84 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

El text de l’avantprojecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local està oblidant incloure una realitat fàcilment constatable en els entorns locals més propers a les persones: la importància de la dimensió local de les polítiques d’ocupació que ha estat àmpliament reconeguda per la ciutadania, els agents econòmics i socials, partits polítics i les diferents administracions públiques durant les tres últimes dècades.
La importància de l’ocupació ve donada perquè és la base del nostre sistema socioeconòmic, ja que proporciona ingressos a la ciutadania, confereix llibertat individual, assegura progrés econòmic, garanteix cohesió i solidaritat social i ofereix seguretat material. D’aquí la imperiosa necessitat de situar el treball en el centre de les polítiques dissenyades pels agents públics i de les decisions econòmiques adoptades pels agents privats. La creació de més i millors llocs de treball ha de ser un objectiu irrenunciable i compartit per totes les administracions públiques. No podem oblidar que en un món global l’ocupació continua generant-se a escala local.
L’Administració local que és la més ben valorada pels ciutadans segons el CIS, ha vingut prestant serveis relacionats amb l’ocupació i la creació d’empreses, principalment per tres motius: per la pròpia demanda i necessitats de la ciutadania, pels incentius que en forma de subvencions procedents d’altres administracions públiques s’han donat per a aquestes finalitats, i per l’aparició constant de normativa on s’ha contemplat a l’Administració Local com un actor clau en el foment de l’ocupació i de l’activitat emprenedora local. Això ha provocat l’aparició i consolidació de serveis municipals d’ocupació i foment de l’activitat emprenedora arreu del territori estatal: les Agències de Desenvolupament Local.
L’Agència de Desenvolupament Local constitueix un gran servei de suport als emprenedors i a la creació d’ocupació a Castelló; durant les últimes dècades s’ha demostrat com de convenients són les polítiques d’ocupació i de promoció econòmica de base local, i que aquesta realitat ha de ser reconeguda i recolzada per la resta de Administracions Públiques per aconseguir majors nivells d’ocupació i millorar la qualitat de vida del conjunt de la societat.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda

Demanar al Govern d’Espanya que en l’Avantprojecte de Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració Local s’incloguen les següents consideracions:

– Que es reconega la importància del desenvolupament local en la creació d’activitat econòmica i ocupació en els municipis.

– Que es contemple explícitament l’ocupació i el foment de l’activitat emprenedora com competències que poden ser exercides per l’Administració Local, ja siga com a competència pròpia o com a competència delegada per altres administracions públiques.

– Que s’articulen els mecanismes necessaris que permeten dotar l’Administració Local d’un finançament adequat per poder assumir aquestes competències.

– Que es garantisca a la ciutadania l’accés a uns serveis adequats d’ocupació i foment de l’activitat emprenedora en l’àmbit local.

– Que s’agilitzen i es faciliten els procediments necessaris per regular, transferir o delegar aquestes competències a l’Administració Local.

– Que s’incloga com un dels objectius principals de les administracions locals la millora de l’entorn productiu, social i urbà existent, per tal d’incrementar la qualitat de vida i generar el desenvolupament econòmic a través de la conscienciació, la coordinació de les iniciatives ciutadanes, el despertar de l’esperit empresarial, i l’adaptació als canvis socials i tecnològics.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 20 de març de 2013.