La política cultural local ha de tindre un paper decisiu en el desenvolupament econòmic i social de Castelló, així com en el foment de la cohesió i la participació i en la construcció de la identitat local en un món globalitzat. Amb aquest convenciment, bona part de la labor institucional de Compromís els últims mesos ha estat centrada en la cultura i en la faena que fa l’Ajuntament en aquest àmbit.

En primer lloc, cal saber si les coses que es fan es fan bé. Per això, Compromís va aconseguir que el Ple Municipal aprovara una moció per a participar en un projecte d’autoavaluació de les polítiques culturals que duu a terme el consistori, a fi de millorar-les i optimitzar recursos. Per a Ali Brancal, portaveu municipal adjunta, “amb aquesta avaluació es podrà actuar d’una manera eficaç per tal de millorar les polítiques culturals oferides a la ciutadania, així com per a optimitzar els recursos que s’hi dediquen. Cal saber l’efectivitat de les inversions i, fins a quin punt eixes inversions són allò que necessita la ciutat”.

L’òrgan gestor d’aquestes polítiques, el Consell Municipal de Cultura, s’ha quedat antic en la seua composició, reglamentada l’any 1992. Compromís ha impulsat una moció, aprovada pel Ple, per a millorar la participació i donar cabuda a més associacions culturals, artístiques i literàries de la ciutat. Sobretot quan el CMC ha de redefinir, també a proposta de Compromís, el format dels Premis Ciutat de Castelló per a adaptar-los a noves realitats creatives.