Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 84 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:

DECLARACIÓ INSTITUCIONAL

Per part de la Comissió Europea s’ha obert, a instància d’eurodiputats de l’Estat espanyol, un procediment d’investigació contra el govern d’Espanya pel fet que es factura l’IVA als serveis d’atenció infantil en horari extraescolar, per exemple els menjadors dels col·legis i escoles, quan la legislació europea permet eximir-los d’aquest impost.
A Espanya, el Ministeri d’Hisenda ha establert que els serveis de menjador i activitats extraescolars es facturaran amb el 21% d’IVA per a l’alumnat major de sis anys i amb el 10% per als menors d’eixa edat, quan eixa interpretació sembla que és contrària a la legislació de la UE, donat que, com s’ha denunciat, “menyscaba la labor de les entitats del sector social dedicades a les prestacions de serveis directament relacionades amb l’educació de xiquets i joves” i a més “trasllada una dura càrrega impositiva a les famílies“, que és especialment onerosa en els actuals moments econòmics que patim.
El comissari de Fiscalitat de la Unió Europea considera que com a serveis d’atenció infantil (que inclouen l’atenció dels xiquets en edat preescolar i dels xiquets en edat escolar fora de l’horari lectiu) poden considerar-se la prestació d’un servei que entra en l’àmbit de l’assistència social i de la seguretat social, així com la protecció de la infància i dels joves, la qual cosa permetria considerar-los exempts d’IVA, i per això ha manifestat que “la Comissió té la intenció de posar-se en contacte amb les autoritats espanyoles per a sol·licitar informació sobre l’aplicació d’estes exempcions en relació amb els serveis esmentats en la pregunta en el dit Estat membre“.
L’entrada en vigor del Reial Decret Llei 20/2012, de 13 de juliol, el passat dia 1 de setembre, aprovat pel govern del Sr. Rajoy incomplint la seua promesa electoral, ha suposat un increment molt elevat en el tipus impositiu de l’Impost sobre el Valor Afegit (IVA), que ha afectat molt a tots els sectors socials i productius, amb especial incidència en el sector de la cultura i de l’educació.

En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

1. Demanar al Govern d’Espanya que reconega l’exempció fiscal a efectes de l’IVA per als serveis d’atenció infantil en horari extraescolar, com per exemple els menjadors dels col·legis i escoles, ajustant-se a les determinacions de la normativa europea.

2. Demanar a la Generalitat que inste del govern d’Espanya eixa modificació legislativa.

3. Notificar aquest acord a la presidència del Govern espanyol i de la Generalitat, i als centres escolars que ofereixen servei de menjador escolar a la nostra localitat.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló

Castelló de la Plana, 19 de juny de 2013.

en Junta de Portaveus
en Junta de Portaveus