Compromís insta al Govern a impulsar les llistes obertes, eliminar les diputacions provincials i acabar amb la figura jurídica d’aforat.

“Davant de l’actual descrèdit de les institucions i després de les cortines de fum del PP sobre canvis estètics en la Llei Electoral, des de Compromís hem decidisc proposar una reforma integral de regeneració del sistema electoral”. Així ho ha manifestat el portaveu de Compromís en la Diputació de Castelló, Enric Nomdedéu, qui ha presentat hui en la corporació provincial una proposta que pretén “assentar les bases d’una administració mes democràtica, de més qualitat, més transparent, més eficient i més pròxima als ciutadans”.
La primera de les propostes que inclou esta iniciativa insta a incloure en l’articule 9.2 de la Llei Orgànica 6/2002 un apartat que prohibisca concórrer a les eleccions i dissolga els partits que hagen estat condemnats per finançament il·legal i/o delicte electoral. “Es tracta no sols d’acabar de forma contundent amb la corrupció dels partits, si no també d’evitar que els corruptes puguen aprofitar-se de les seues trampes per a obtindre resultats electorals”, explica Nomdedéu.
Així mateix, Compromís també reclama que prohibir que s’incloga “regularment en els seus òrgans directius o en les seues llistes electorals persones condemnades per corrupció o tràfic d’influències que no hagen complit condemna, o mantindre un gran nombre d’afiliats afectats per esta condició, excepte quan s’hagen adoptat mesures disciplinàries contra estes persones que hagen conduït a la seua expulsió”. D’esta manera, segons la proposta de Compromís, “s’apartaria dels grups polítics a les persones corruptes i no faria que inventar difuses, arbitràries i mal·leables línies roges per a apartar els corruptes segons els interessos polítics. Els corruptes quedarien fora del joc polític”.
D’altra banda, la proposta presentada per Compromís també reclama “una modificació legislativa integral perquè desaparega la figura de l’aforat”. Segons Nomdedéu, el “aforament en funció del càrrec suposa una desigualtat efectiva dels ciutadans respecte a la Llei i, a més, provoca efectes adversos, com la pràctica habitual de portar al senat a polítics investigats per a aconseguir la condició d’aforats”.
“El PP de la Diputació ha llançat una cortina de fum amb una improvisada proposta d’una tercera urna en què pretenen que es trie directament els diputats provincials inclús abans de saber si són triats com a regidors”. Enfront d’això, Compromís proposa, directament, “impulsar les modificacions legislatives necessàries per a suprimir les diputacions provincials”.
Respecte a l’etern debat del Senat, que a pesar de les promeses de PP i PSOE mai s’aborda, des de Compromís es proposa “iniciar els tràmits perquè el Senat siga una verdadera cambra territorial”.

LLISTES OBERTES I INICIATIVES LEGISLATIVES POPULARS
D’altra banda, per a limitar la influència dels aparells dels partits en la confecció de llistes i millorar la participació democràtica dels ciutadans, Compromís reclama al Consell i al Govern d’Espanya “modificar les lleis electorals per a introduir les llistes obertes en totes les eleccions”.
Compromís formula també una alternativa que suposa una esmena a la totalitat de la proposta del PP i de Fabra de reduir el nombre de diputats autonòmics. “instem al Consell a dur a terme les modificacions legislatives per a passar de 99 a 79 diputats en els Corts Valencianes, condicionant esta reducció a un canvi de circumscripció única per a tot el territori valencià, i sempre mantenint un sistema d’elecció proporcional”. Així mateix, Compromís proposa rebaixar el percentatge mínim per a obtindre representació en els Corts del 5% al 3%. “Açò suposaria obrir les portes dels Corts a altres sensibilitats i tindre un Parlament Valencià més plural”, detalla Nomdedéu.
A més, per a fomentar i incentivar la participació de la ciutadania en la política de forma més efectiva, des de Compromís s’insta a “reduir de 50.000 a 25.000 el nombre de firmes necessàries per a exercir la Iniciativa Legislativa Popular”. En la línia de millorar la participació de la ciutadania, des de Compromís es proposa als Corts “reformar el reglament per a possibilitar la participació de la ciutadania en els Projectes i Proposicions de Llei que es tramiten. Així mateix, urgir a la modificació de tots els Reglaments Orgànics municipals del territori valencià, perquè en tots els ajuntaments es puga fer efectiva la participació ciutadana”.