La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha explicat que el seu Grup ha presentat per al proper plenari un a moció en la qual es demana l’elaboració d’un Pla Municipal de Participació on es recullen les estratègies del Govern Municipal a partir d’un diagnòstic compartit de la participació en el municipi.

La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha explicat avui que “hem demanat, a través d’una moció per al proper plenari, que l’Ajuntament elabore un Pla Municipal de Participació on es recullen les estratègies del Govern Municipal en aquest àmbit, així com qui i de quina manera s’hi participa, a partir d’un diagnòstic compartit de la participació en el municipi i buscant la implicació de tots els actors en el seu disseny, desenvolupament i avaluació”.
La regidora de Compromís ha recordat que “la Comissió Executiva de la FEMP va aprovar el 19 de Desembre de 2006 l’Agenda Local de la Participació a partir del debats realitzats amb la participació de diferents municipis de l’Estat Espanyol. Les mesures que proposa aquesta agenda local són un conjunt de línies d’actuació que poden ajudar a concretar la política municipal de participació, a partir de la qual desenvolupar les polítiques específiques en cada àmbit territorial o sectorial. Entre elles destaca com a important la necessitat que els ajuntaments disposen d’un pla director de la participació per a dotar de més eficàcia les polítiques municipals”.
Per a Ali Brancal, “l’Ajuntament de Castelló porta anys promovent actuacions en aquest terreny i ha demostrat que la bona acció de govern passa per la implicació ciutadana en els projectes que afecten el futur de la ciutat. Ara bé, per facilitar la relació entre el govern local i la ciutadania no n’hi ha prou amb crear les estructures ni tan sols en regular el seu funcionament. Cal facilitar canals i instruments adequats a tots els actors que intervenen en els processos d’elaboració de les polítiques públiques, a fi d’articular el millor exercici d’aquest dret fonamental i aconseguir la màxima eficàcia de les seves aportacions. De res val crear canals per constatar l’existència d’un dret si eixe dret no s’exercita”.
És per això que, segons la regidora de Compromís “cal fixar les línies d’actuació relacionades amb la millora i innovació de l’organització municipal per dotar de més eficàcia les polítiques de participació. I fer-ho com a conseqüència d’un pacte entre tots els grups municipals per facilitar la participació ciutadana”.