La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha explicat que el seu Grup ha presentat una declaració institucional en la qual es planteja donar suport a la sentència del Tribunal Superior de Justícia que anul·la el decret del Consell que estableix el copagament per a centres de majors i discapacitats.

Ali Brancal, la portaveu adjunta de Compromís per Castelló al consistori de la capital, ha anunciat avui que “hem presentat una declaració institucional per tal que siga debatuda en el proper plenari, en la qual plentegem donar suport a la sentència del Tribunal Superior de Justícia que anul·la el decret del Consell que estableix el copagament per a centres de majors i discapacitats. Entenem que el Consell ha d’aplicar-la rigorosament i ha de retirar el recurs de cassació contra la sentència”.

La regidora de Compromís per Castelló ha recordat avui que “la sentència del TSJ anul·la el Decret 113/2013 pel qual s’establia un copagament en els centres dedicats a l’atenció de persones amb discapacitat i malaltia mental. El TSJ estima el recurs del CERMI contra el decret per considerar que vulnera “el principi de reserva de llei, de legalitat en matèria tributària i jerarquia normativa”. La sentència afegeix que els serveis regulats pel decret són “bàsics i imprescindibles” per a una col·lectiu “que no sembla especialment afavorit” i que precisa d’una recepció de serveis “no voluntària sinó que afecta aspectes essencials de la seva vida diària i dignitat personal””.
Ali Brancal ha explicat que “el decret determinava criteris i quanties aplicables a preus públics per a serveis d’atenció residencial, centres de dia, teleassistència, servei d’ajut a domicili, atenció en centres de rehabilitació i integració social així com habitatges tutelats. Però el govern valencià ha manifestat que té la intenció d’elaborar una llei per regular de nou aquests serveis assistencials bàsics i canviar la naturalesa jurídica de les aportacions econòmiques dels usuaris, que s’han de realitzar ara amb una taxa i un tribut i no per preu públic tal com estava regulat”.
Finalment, la regidora ha afegit que “segons el CERMI CV, la sentència entra en principis tan clars com els serveis de les persones amb discapacitat i reconeix que són necessaris i no voluntaris. Per això Compromís presentem aquesta declaració, per fer costat a allò que és de justícia”.