Setembre és un mes fantàstic per encetar projectes, un mes en què la majoria ens planifiquem l’any, i és que la tornada de les vacances és un moment idoni per a iniciar nous reptes: posar-se a estudiar un nou idioma, fer classes de pintura, ball o música i, per què no, tornar a cuidar-se després dels excessos de les vacances.

Que l’activitat física-esportiva està estretament lligada amb la salut, ja no és cap novetat per ningú. Ni tampoc que és la millor manera de gaudir amb els amics i la família d’una activitat que fomenta el benestar personal i social. Practicar algun esport o activitat física, fer educació física o simplement jugar, caminar, anar amb bicicleta o fer activitats quotidianes d’una manera activa convé per diverses raons: per una banda perquè ens ajuda a sentir-nos millor, amb més energia, també ens ajuda a relaxar-nos, a reduir l’estrés, a dormir millor i tonificar els músculs; per una altra, perquè ens ajuda a prevenir i tractar l’excés de pes perquè regula la gana i augmenta el nombre de calories que es gasten cada dia, i per tant quan fem esport ens veiem millor; i a més, ens ajuda a relacionar-nos amb els altres.

Així, al mes de setembre és el moment ideal perquè cadascú es plantege quina és aquella pràctica esportiva que més s’adeqüe a les seues necessitats, la que siga més satisfactòria, la que més ens òmpliga. Tot és qüestió de conèixer el ventall de possibilitats físic-esportives que hi ha al nostre voltant, possibilitats que no tenen per què ser agonístiques ni competitives, el que és important és que trieu activitats que vos agraden i que concorden amb el vostre nivell físic.

És habitual trobar-nos amb la paret de la disponibilitat temporal, i és que qui més qui menys té responsabilitats laborals i familiars que fan que trobar moments per a u mateix siga a voltes complicat. Però l’objectiu ha de ser convertir l’estil de vida actiu en un hàbit, i si no es disposa de temps, es pot anar sumant minuts actius durant el dia, o si vos va millor, es pot combinar activitats diferents (esports, jocs, desplaçaments a peu o en bicicleta, exercici planificat).

Però, pot ser no tothom siga conscient de l’oferta esportiva que tenim a Castelló. Des del Patronat d’Esports s’ofereixen una gran quantitat d’activitats de tot tipus, una oferta on de ben segur tothom puga escollir i trobar la seua activitat ideal. El Patronat d’Esports ofereix des de lligues locals (Bàsquet, Futbol, Futbol Sala) a cursets de natació, senderisme, gimnàstica suau, manteniment per a adults, escoles esportives municipals, campanyes esportives escolars i activitats esportives per a persones amb discapacitat, entre d’altres.

A més, Castelló compta amb diverses entitats, amb la majoria de les quals també col·labora el Patronat, com federacions, clubs, ampes, gimnasos o associacions de veïns que completen el mapa de la gran oferta d’activitat física de Castelló. De fet si mirem al nostre voltant, tenim l’esport ben a prop nostre, perquè a totes aquestes possibilitats cal afegir els carrils bici, les sendes interurbanes i periurbanes que rodegen Castelló, la platja o el Desert de les Palmes… llocs idonis on poder realitzar tot tipus d’activitats físiques saludables.

Per tant, només ens resta mirar al nostre voltant i fer tres coses: triar, moure’s i xalar amb l’esport!

Enric Porcar Mallén
Regidor de Compromís en l’Ajuntament de Castelló

(article publicat al diari Levante-emv 26/08/2015)