Un projecte de regeneració urbana i inclusió social en el Grau per 5,8 milions

La junta de govern ha aprovat el projecte ‘Grau Xarxa Oberta’ que l’Ajuntament presentarà a la Comissió Europea per al seu finançament mitjançant la iniciativa Urban Innovative Actions (UIA).  Requerirà una inversió de quasi sis milions d’euros (5.847.775), cofinançats entre la UE (80%) i el consistori (20%), per a abordar amb èxit la regeneració urbana del Grau tenint a joves culturalment diversos com a motor d’aquest procés i incorporant criteris de sostenibilitat.

‘Grau Xarxa Oberta’ preveu actuacions de millora en el parc de la Panderola, la rehabilitació del Casal Jove, la millora de la biblioteca i l’adequació de l’entorn del Museu de la Mar, la remodelació del passeig Juan Sebastián Elcano, una zona verda al costat de la piscina, l’adequació dels jardins del Port i millores en el parc del Pinar.

El projecte proposa la implicació directa dels joves pertanyents a famílies immigrants, juntament amb la resta de col·lectius, en el disseny d’una nova xarxa d’espais de convivència i desenvolupament cultural i professional, així com en la gestió dels seus continguts i actuacions.   Suposa un apoderament dels joves del Grau perquè siguen el motor de la transformació.

Aquesta nova xarxa la formen espais i infraestructures socials, culturals i educatives ja existents, però amb un nivell d’ús inadequat o/i amb una necessitat d’adaptació per a cobrir les necessitats reals d’equipaments del Grau.  També inclourà espais públics oberts, no urbanitzats o necessitats d’una intervenció per a convertir-los en punts de trobada i marc per a la realització de les actuacions culturals, artístiques, socials o formatives.

El projecte incorpora, a més, la instal·lació de ‘living boxes’, espais no permanents i mòbils construïts al llarg de tota la xarxa a partir d’elements modulars per a la realització d’activitats de trobada, formació, debat, expressió artística, inclusió social, promoció de les TIC…  La seua ubicació, el nombre de mòduls i la seua disposició i el seu ús s’adaptaran a cada moment a les necessitats identificades de manera participativa i seran la base física per al desenvolupament de projectes d’autogestió.

‘Grau Xarxa Oberta’ incorpora connectors verds amb criteris d’accessibilitat universal que articularan els diversos elements de la xarxa i, finalment, contempla una xarxa virtual complementària d’informació, dinamització i participació.

L’Ajuntament compta amb la Universitat Jaume I, PortCastelló i Creu Roja com a socis per al desenvolupament del projecte, que ha de fer-se realitat en un període màxim de tres anys des de la seua aprovació.

La Iniciativa UIA compta amb un pressupost total del FEDER d’uns 372 milions d’euros, mitjançant convocatòries de propostes anuals, des de 2015 fins a 2020, encara que la primera és de 80 milions d’euros.  Precisament en aquesta primera convocatòria, a la qual concorre Castelló amb ‘Grau Xarxa Oberta’, es fixa com a prioritat la integració de migrants.

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *