Xino xano, Vicent Marzà ha anat fent camí en una Conselleria molt complicada i que el PP va deixar carregada de lios, convertida en un terreny minat amb tots els col·lectius tocats.  Ara, i per primera vegada al país, s’ha fet un arranjament escolar conjunt de tots els centres sostinguts amb fons públics, considerant i planificant al mateix temps la oferta educativa dels centres públics, i dels privats concerts.

Treballar així proporciona una visió de conjunt de les unitats en el context educatiu d’un barri o població, de manera que s’autoritzen unitats o no amb una visió global dels municipis; augmenta la capacitat d’elecció per part de les famílies i redueix la incertesa a l’hora de triar centre pel fet que la matriculació a les escoles es duu endavant conjuntament independentment de la titularitat del centre.

Les dades que s’han presentat no són les definitives, estem en període d’al·legacions i encara pot haver algun canvi.  Però la gentada de Compromís molt satisfets dels resultats, perquè dins del que són els límits dels nostres recursos i considerant la situació heretada, hem aconseguit planificar una oferta educativa suficient i de qualitat que reverteix les retallades, que garanteix el dret a elegir de les famílies, augmenta la qualitat educativa a les aules amb davallades importants de ràtios i, en definitiva, garanteix el dret a la educació de totes i tots i l’accés en igualtat de condicions, ha argumentat.

Realitat i criteris són molt clars  El govern del Partit Popular va retallar 606 unitats de l’escola pública que va suposar vora 4.000 acomiadaments de docents de l’ensenyament públic entre els anys 2012 i 2015.  Nosaltres hem recuperat en un any les retallades i ho hem fet amb un balanç positiu de 404 noves unitats.

Garantir la qualitat educativa  Màxima qualitat per a tots els centres sostinguts
en fons públics.  S’han fixat les mateixes condicions per a tots, siguen públics o concertats, d’una manera estrictament pedagògica.  També s’han aplicat els elements d’economia i
eficiència en l’ús dels recursos públics.

La baixada progressiva de nombre d’alumnes per aula i l’augment de la plantilla
docent i l’estabilitat dels treballadors i les treballadores de l’ensenyament han estat dos elements determinants per a iniciar el camí de garantir la qualitat educativa coma servei públic real per a tota la ciutadania valenciana.

Baixada progressiva de ratios  En 1r d’Infantil seran de 25 alumnes, en 1r d’ESO de 30 i en 1r de Batxillerat de 35.  Recordem que venim de tindre les ràtios al màxim del decret estatal.  Revertint així la situació de massificació d’algunes aules, fruit de les retallades i del maltractament que ha sofert l’educació pública per part de l’administració del PP.

Es més, en alguns municipis, considerants les dades d’escolarització, i les infraestructures existents, hem considerat que es pot baixar la ràtio màxima a 23. I així s’ha fet.
Hem establert així una ràtio màxima inferior a la que hi havia inclús abans de les
retallades.

Excedents de matrícula  S’ha procurat revertir situacions que estaven fora de la legalitat i que es produïen en alguns centres concertats.  Hi havia centres amb ràtios màximes de 22 autoritzades i 27/28 xiquets matriculats, amb la connivència de l’administració del PP.  I s’ha assumit dotant als centres de les unitats suficients, pensant exclusivament en les xiquetes i els xiquets matriculats, en que puguen acabar els cicles en els centres on els han començat, i en la necessitat de garantir als mateixos una educació de qualitat.

Atendre les necessitats d’escolarització  S’ha planificat una oferta educativa garantint el dret a l’educació de tots els xiquets i xiquetes, visquen on visquen i tinguen la situació socioeconòmica que tinguen.  I en eixe sentit, hem planificat els centres de cada municipi:

Tenint en compte les dades de natalitat: Malgrat la baixada de natalitat, nosaltres augmentem significativament les unitats ofertades.  Amb menys alumnat, més unitats i més docents!
Garantit un lloc escolar gratuït per a tots els alumnes en el seu municipi o zona d’escolarització.

I s’ha tingut especial cura, precisament per a garantir el dret a l’educació de totes i
tots amb els centres que realitzen actuacions preventives i compensatòries, i donen resposta a poblacions en risc d’exclusió o dificultats socioeconòmiques.  S’han mantingut on fan falta per a contribuir a revertir les desigualtats del sistema. I amb la mateixa
mirada en les centres públics i en les centres privats concertats.

També en aquest sentit, es produeix un increment considerable d’unitats en els
casos de necessitats educatives especials: audició i llenguatge i aules CIL, per
exemple.  Estem treballant per a garantir una educació inclusiva per a totes i
totes.

Xifres  Pel que fa als centres sostinguts amb fons públics per al curs 2016/2017, el balanç global és un increment de les unitats en 404, repartides de la forma següent:

–Ed. Infantil: s’han augmentat 88 unitats (104-16); d’elles, en Castelló +22
–Ed. Primària: 205 unitats (207-2); d’elles, en Castelló +33
–Ed. Especial i Comunicació i Llenguatge: 111 unitats (104+7); d’elles, en Castelló +31

La falsa polèmica de la ‘supressió’ d’unitats en la concertada  Respecte als centres concertats el que s’ha fet és assegurar-los que els seus xiquets i xiquetes vagen a classes amb el nombre d’alumnes que està estipulat i que cap centre incorpore més xiquets a una aula que els que pertoquen.  Així s’evita la massificació d’aules en aquells centres concertats que no estaven respectant el dret de les famílies a rebre un ensenyament digne i amb un nombre concret d’alumnes.

En relació a la supressió d’unitats s’ha aplicat estrictament la legalitat vigent. L’art. 16 del Reial Decret 2377/1985, que regula els concerts estableix que és una obligació del centre concertat, mantindre les ràtios mínimes determinades per l’administració educativa. Un article que garanteix que es faça un ús eficient i raonable dels recursos públics.

Un ràtio mínima determinada considerant la ràtio mitjana als centres públics del municipi i que ha sigut, a més, rebaixada en dos punts.  Per tant no hi ha cap atac a la concertada, acomplim el que diuen les normes, i fem un ús responsable dels recursos.
En definitiva, dades molt positives en el conjunt del país.