Ple] Del model lingüístic del PP i la condemna del 18Julio, a les xifres de la Magdalena

El Ple va viure un moment especialment intens quan Enric Nomdedéu va respondre a una petició trampa del PP que sol·licitava que les comunicacions oficials de l’Ajuntament es feren utilitzant les dues llengües oficials. Una petició curiosa per la marginació sistemàtica del valencià mantinguda pel PP durant tants anys.

El motiu era una circular als veïns redactada en valencià i que semblava resultar insuportable al PP. Tant que Enric va poder afirmar que “evidentment, el que reclama el PP no és un bilingüisme real a l’Ajuntament, sinó que el que pretén és estigmatitzar i prohibir el valencià com a llengua oficial del Consistori”.

Curiosament, el regidor Pérez Macián que signava la petició, va ser l’encarregat d’aplicar (quan manava el PP) el programa Zimbra de gestió que s’utilitza a l’Ajuntament i que admet el seu ús en més de 300 idiomes però exclou per complet el valencià.

Nomdedéu ha recordat a Pérez Macián que “gràcies a la tasca que el PP va fer durant anys per minyonejar el valencià, el 85% de les comunicacions oficials es redacten exclusivament en castellà. Per això resulta impossible complir amb la petició que ens realitza ara el PP”.

“Gràcies també al PP, la relació castellà-valencià actual en la nostra administració incompleix de forma clara diferents preceptes de la llei 4/1983, de 23 de novembre, d’Ús i Ensenyament del Valencià. També incompleix allò que diu la Llei Orgànica 5/1982, d’1 de juliol, d’Estatut d’Autonomia, on s’explicita que els dos idiomes oficials són el valencià i el castellà”.

“Per a poder reduir eixe 85% de comunicats en castellà i que aquests passaren a ser bilingües, cal una forta inversió econòmica en formació del personal i promoció de la nostra llengua a la institució local. Així, convidem al PP a què esmenen la partida dels propers pressupostos de l’Ajuntament en matèria Normalització Lingüística a l’alça; nosaltres estarem encantats d’estudiar la seua proposta”.

En qualsevol cas, l’equip de govern lluita per la recuperació del valencià: “s’ha estudiat la manera de donar viabilitat a aquest prec del Partit Popular. De fet, des de l’àrea de Normalització Lingüística s’està treballant des de juny de l’any passat en formar als funcionaris oferint-los cursos gratuïts on-line de valencià i, a més a més, s’han posat en marxa campanyes de promoció de l’ús del valencià”.

Declaracions institucionals i mocions

S’han aprovat dues declaracions institucionals: contra el colp d’estat del 18 de juliol del 1936 i en suport als malalts celíacs; i una moció de Ciudadanos perquè els funcionaris municipals puguen aportar les seues propostes per a millorar els processos interns i els serveis i una altra del PP, que incloïa una esmena d’addició de Ciudadanos, instant a ampliar a l’exercici 2016 l’auditoria oberta a la gestió del Patronat Municipal de Festes.

Aportació econòmica extraordinària al Patronat de Festes

La regidora de Festes, Sara Usó, va informar del desfase que s’ha detectat en els comptes de les Festes de la Magdalena. Ha reconegut que s’han comès errors per falta de temps i d’experiència, tant per part del Patronat com de la Junta, però ha posat l’accent que “gràcies a la decisió del Govern Local de regularitzar la gestió de les festes, per primera vegada en dècades sabem quant costen unes festes de la Magdalena de forma real”. Segons l’informe de la gerent, “la suma de totes les factures relacionades amb les festes ascendeix a 1.100.873,5 euros, per la qual cosa, a dia d’avui, la desviació del capítol II i IV és de 255.873,50 euros”.

Sara Usó, que ha agraït la labor realitzada en aquests mesos per la Junta de Festes i el personal del Patronat, també ha afirmat que ja s’han engegat els mecanismes de control per a evitar nous desfasaments econòmics, “prova d’açò és que la Festa de la Rosa i les Festes de Sant Pere del Grau s’han gestionat correctament, amb totes les factures supervisades, i molts proveïdors ja han cobrat els seus serveis”. I ha anunciat que el Govern Local solucionarà el desfase que s’ha produït en les despeses de la Magdalena realitzant una aportació extraordinària per a assegurar l’estabilitat econòmica del Patronat de Festes, pagar les despeses a proveïdors i garantir les subvencions pendents.

L’edil ha recordat que el PP va tardar 10 anys a aprovar el Patronat Municipal de Festes i va ser incapaç d’engegar-ho, “ha hagut de ser l’actual Govern Local qui ho haja posat en funcionament, partint des de zero, la qual cosa ha sigut un gran repte que ha comportat moltíssim treball, sobretot per la decisió de voler normalitzar les festes millorant la seua gestió, realitzant un control econòmic i administratiu i garantint la transparència” ha destacat.

En aquest sentit, ha detallat algunes de les mesures que s’han implantat per a vetlar per el compliment de la normativa, “hem treballat perquè els procediments de contractació es feren complint la legalitat administrativa, demanant tres pressupostos i adjudicant el servei a l’empresa més avantatjosa econòmicament; s’han formalitzat les subvencions a les gaiates; s’ha regularitzat l’ocupació de via pública i el servei de seguretat de mesons i carpes i hem solucionat la problemàtica acústica engegant un sistema d’auto-gestió perquè tots, inclosos l’ajuntament, complírem els 90 decibels de límit que marca la normativa”.

Un treball que s’ha concretat que, per primera vegada, les factures han passat per intervenció abans de ser pagades; s’han tramitat seguint la normativa 45 contractes enfront dels 0 d’altres anys; i s’han registrat 30 grans carpes i 27 menors, enfront de les 6 carpes de grans dimensions i cap de menor entitat que es van registrar l’any passat, “no estaven abans aquestes instal·lacions?” s’ha preguntat la regidora. Per tot açò, l’edil ha retret al PP la falta de control amb què va gestionar les festes durant anys i ha assegurat que “no tenen cap legitimitat per a donar lliçons ni demanar responsabilitats”.

Quant a la transparència, Sara Usó ha relatat com es va detectar el desfase econòmic de forma immediata, com es va fer públic i com s’han posat a la disposició de tots els membres del Consell Rector i dels grups polítics totes i cadascuna de les factures, “estic segura que les factures d’aquestes festes són les factures que més s’han revisat en la història de l’Ajuntament, perquè aquest equip de govern no té gens que amagar” ha assegurat.

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *