Compromís preguntarà al Síndic de Greuges en la propera Comissió de Peticions sobre les queixes de persones afectades pels expedients pendents de resolució de l’anterior govern del PP 

La síndica adjunta i portaveu de Compromís en la Comissió de Política Social, Ocupació i Polítiques d’Igualtat en les Corts, Mònica Álvaro, ha assenyalat que “en un any del Govern del Botànic s’ha fet més en matèria de dependència que en tota la legislatura anterior del PP. El volum de feina de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives per posar-se al dia en quant a la dependència, donats els mitjans i l’embús de documentació, és immens. Però així i tot, el balanç és positiu i demostra que la prioritat són les persones: des del passat mes de gener la prestació de la dependència està cobrant-se abans de la finalització del mes corresponent, acabant així amb el retard d’entre 2 i 3 mesos que es produïa amb el PP”.

Segons Álvaro, “en juliol de 2015 hi havia una llista d’espera en dependència d’unes 46.000 persones, i un any després s’ha reduït en 15.264 persones, la qual cosa augmenta a 49.891 el numero de persones que estan percebent una ajuda o prestació. Cal dir, a més a més, que enguany s’han destinat 206,5 milions d’euros al pagament de la nòmina de la dependència. I que als últims 12 mesos s’han destinat 57,2 milions d’euros a pagar atrasos, i 43,6 milions d’euros a pagaments de retroactivitat i hereus”.

“Precisament en el cas dels hereus, des de juliol de 2015 s’han destinat un total de 8,7 milions d’euros al pagament de tot el deute que l’Administració anterior del PP tenia pendent amb 1.712 famílies de persones que moriren sense cobrar la totalitat del deute que se’ls havía ajornat. El reconeixement i pagament d’aquestos drets a favor dels hereus es continua fent en la mesura que les famílies que tenen este dret presenten la documentació que acredita la seua condició de hereves de la persona morta”.

 Al respecte Álvaro també ha afegit que “en la propera sessió de la Comissió de Peticions, on compareixerà el Síndic de Greuges, des del nostre grup parlamentari li preguntarem sobre les queixes que ha rebut de persones afectades pels expedients pendents de resolució relacionats amb els hereus dels sol·licitants de la dependència. Expedients que, d’altra banda, són de l’anterior gestió del PP amb casos de persones que a data de hui han mort i que sol·licitaren el grau de dependència fa entre dos i quatre anys, just quan governava el PP. El Partit Popular havia d’haver atorgat la compensació als familiars amb la prestació reconeguda, però mai ho va fer”.

“A més a més, la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives disposa de 52 nous funcionaris interins per a treballs relacionats amb la dependencia. I a Alacant s’ha passat de cinc a 100 persones per a poder fer valoracions de dependents. Esta municipalització del servei ha anat acompanyada d’un increment del pressupost per als ajuntaments del 35%, arribant als 6,2 milions d’euros, i està previst que a finals d’any també comence a aplicar-se a València i Castelló. És a dir, la Conselleria que dirigeix la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ja està mans a l’obra amb més mitjans tècnics, humans i pressupostaris per tal de donar eixida als expedients sense resoldre i així que les persones dependents tinguen els recursos sol·licitats. Amb el Govern del Canvi, les persones tornen al centre de la política”, ha conclòs Mònica Álvaro.