La regidoria de Cultura reforçarà la promoció i la divulgació científica a través del Planetari i mantindrà la programació dels actuals cicles i festivals artístics

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verónica Ruiz, ha presentat aquest dimarts els pressupostos d’aquesta àrea per 2017, uns comptes que sumen 1,52 milions d’euros i que contemplen múltiples actuacions en diferents matèries. A grans trets, Ruiz ha avançat que els objectius de la regidoria de Cultura per al proper any passaran per fomentar i recuperar el patrimoni artístic de la ciutat, reforçar la promoció i la divulgació científica i aprofundir en l’actual model de programació de cicles i festivals.

Tot això, segons ha indicat la edila, es durà a terme a través d’una reorganització en les partides pressupostàries que permetrà dotar de major transparència els pressupostos. En paraules de Ruiz, “aquest pressupost canvia per complet els models anteriors perquè mostra al detall i de la forma més concreta possible la despesa que es duu a terme en cada iniciativa, ja que la ciutadania ha de conèixer com invertim els diners públics”.

Per matèries, la regidora ha posat l’accent en la partida que es destinarà a “donar vida a l’espai del Planetari, un edifici capdavanter al nostre país i a Europa que ha tingut la mala sort d’acumular més de 20 anys de deixadesa”. En aquest sentit, Cultura destinarà 140.800 euros a promoure la divulgació científica des d’aquest espai municipal. En concret, la regidoria destinarà 38.000 euros a activitats científic lúdiques pensades per al públic familiar, i 30.000 per celebrar cursos i potenciar les jornades científiques per a un públic més especialitzat.

Segons la regidora, “l’obstinació d’aquest equip de govern continua sent el d’ampliar i millorar tota l’activitat del Planetari, que fins avui comptava amb un pressupost molt reduït i no disposava del material suficient per dur a terme les activitats de divulgació que ha de fer un centre d’aquestes característiques”. Sobre aquest tema, Ruiz ha destacat que “la divulgació científica que realitzi el Planetari ha de comptar amb un vessant professional i també amb una part lúdica per al públic familiar i escolar”.

L’edila ha explicat que el gruix dels comptes de la seva àrea es concentra en la contractació de propostes artístiques i culturals, les aportacions a les fundacions, l’edició i publicació de treballs, les subvencions i la promoció de premis científics i literaris. Com a exemple, Ruiz ha detallat que les activitats ludicoartísticas de teatre, cinema, música, dansa, pintura, escultura i fotografia comptaran amb un pressupost similar al de l’any anterior a causa del bon funcionament que han tingut els esdeveniments organitzats des de l’Ajuntament.

Ruiz, a més, ha destacat que “la regidoria de Cultura d’aquest equip de govern manté el seu ferm compromís amb el patrimoni, tant documental com a arquitectònic o artístic”. És per aquest motiu per l’Arxiu municipal comptarà amb un total de 19.000 euros per dur a terme actuacions necessàries, entre les quals destaca la digitalització del fons documental. “Comptem amb un conveni entre la Generalitat, la Universitat Jaume I i l’Ajuntament per recopilar i digitalitzar tot el fons de l’Arxiu, que resulta molt complet i que ha romàs abandonat durant dècades”, ha assegurat Ruiz.

També en aquest apartat es troben els 10.000 euros que l’Ajuntament destinarà a “adquirir un nou bust de Miquel Peris, ja que l’antic que existia en aquestes dependències va ser extraviat per l’anterior equip de govern del Partit Popular”. Ruiz ha criticat que “aquesta part dels recursos públics hagi de destinar-se a restablir un patrimoni ja existent però que va desaparèixer sota l’anterior govern de la ciutat”.

Respecte a la Banda de Música, la regidora ha destacat que “l’Ajuntament manté la partida de 24.000 euros per renovar els instruments musicals, ja que considerem que els integrants de la formació han de comptar amb un bon equipament”. Com a novetat, la regidoria destinarà aquest any 20.000 euros per canviar els uniformes dels músics.

Finalment, la regidora ha mostrat el ferm compromís de Cultura “amb l’associacionisme cultural de la ciutat i amb la producció artística de qualitat”. En aquest sentit, el departament compta amb una partida dins del programa d’acció cultural per abonar el treball dels artistes que exposen al carrer i en les dependències municipals, “pagaments que anteriorment no es duien a terme i nosaltres hem volgut acabar amb això perquè els artistes han de ser retribuïts econòmicament com els correspon”.