La capital de la Plana és la població de la Comunitat amb més ajudes, que destinarà a modernitzar i digitalitzar l’arxiu.

La ciutat de Castelló disposarà de 12.534 euros per a la compra de mobiliari i la millora de les instal·lacions de l’arxiu municipal. Les ajudes, que ha anunciat la Conselleria d’Educació, també es concedeixen per a la digitalització i restauració de la documentació històrica. Castelló és la població de la Comunitat Valenciana que rebrà més diners per a modernitzar els locals.
Les ajudes econòmiques van destinades als municipis i les entitats locals menors que realitzen inversions en la digitalització i en la restauració de la documentació històrica anterior a l’any 1940 existent en l’arxiu municipal, així com inversions en la millora de les seues instal·lacions, amb una despesa mínima de 600 euros. La finalitat és millorar la conservació i la difusió del patrimoni documental.

La Generalitat té competència exclusiva en matèria d’arxius que no siguen de titularitat estatal, i un dels seus objectius és la conservació del patrimoni documental valencià. Una part molt important d’aquest patrimoni es localitza als arxius municipals, molts dels quals no tenen els mitjans suficients per a poder atendre la conservació i restauració de la seua documentació.

La Conselleria contribuirà al finançament parcial de les despeses, fins a un màxim del 50 per cent del cost de la inversió realitzada, en digitalització i restauració de documents, o en l’adquisició d’equipament per a la correcta conservació i utilització dels fons documentals existents als arxius municipals, com estanteries, armaris, arxivadors, deshumidificadors i termohigròmetres. Quant a la digitalització, els projectes presentats han de complir unes característiques tècniques sobre formats i fitxers.

A Castelló els ajuntaments beneficiats, a més del de la capital, són Aín, l’Alcora, Alcudia de Veo, Algimia de Almonacid, Benafigos, Benicarló, Borriol, Castellfort, les Coves de Vinromà, Figueroles, Nules, Orpesa, Pina de Montalgrao, San Rafael del Río, Soneja i Xodos. En l’àmbit de la Comunitat, la quantitat destinada per Cultura és de 110.000 euros per a 61 arxius municipals.

L’esforç de la Generalitat Valenciana contrasta amb l’actitud del Ministeri de Cultura que, any rere any, oblida la reivindicació de la ciutat de comptar amb un museu municipal com tenen la resta de capitals espanyoles de província. De fet, els Pressupostos Generals de l’Estat de 2017 reincideixen en aquesta discriminació en no contemplar cap partida per a aquesta infraestructura cultural.