L’Ajuntament de Castelló engegarà a partir del pròxim mes de setembre, a través de la Regidoria de Transparència, dirigida per Ignasi Garcia, el programa ‘Palaus Transparents’, una iniciativa de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, que “pretén obrir edificis públics a la ciutadania perquè aquesta puga conèixer, no solament el seu valor històric, arquitectònic i artístic, sinó també el treball que es realitza dins”, ha explicat el regidor de Transparència i Modernització, Ignasi Garcia.

L’Ajuntament de Castelló va recolzar aquest programa des del primer moment però, en el moment en què es va engegar la iniciativa en altres palaus del País Valencià i de la nostra ciutat, va coincidir amb l’inici dels treballs de rehabilitació de la façana del Palau Municipal. “Considerem que la façana és una part fonamental d’aquest programa i de la visita al nostre Palau Municipal, així que hem preferit esperar al fet que es retiren les bastides, que serà a la fi d’aquest mes, per a poder començar les vistes”.

Així, sobre aquest tema, el regidor de Transparència de l’Ajuntament de Castelló ha manifestat que la iniciativa ‘Palaus Transparents’ permetrà “donar a conèixer l’ànima dels edificis, poder acostar les institucions públiques als ciutadans i oferir-los l’accés als espais de gestió, amb el que fem més transparent aquesta activitat pública”. En el cas concret del Palau Municipal, García ha explicat que es podrà visitar, de manera autònoma, “el hall, l’escala imperial amb els frescs del pintor Porcar i la vidriera del sostre, així com l’avantsala i Saló de Plens amb els quadres dels fills predilectes de la ciutat”.

A més, García també ha indicat que “la intenció d’aquest acostament és perquè existeixen edificis espectaculars que només podien gaudir els treballadors, funcionaris i polítics. Amb aquesta iniciativa, el conjunt de la ciutadania podrà conèixer-los per dins i visitar edificis tan emblemàtics com el Palau de la Generalitat, el Palau de la Diputació o el Palau Municipal on està l’Ajuntament de Castelló”.

La iniciativa ‘Palaus Transparents’, que inclou a un total de 27 edificis visitables en tot el País Valencià, és un programa d’obertura integral al públic d’edificis emblemàtics, adequada als horaris i usos de cada institució, que es completa amb fullets i l’aplicació mòbil GVA Palaus. Aquesta es pot descarregar a través d’un codi QR disponible en una placa situada en cadascun dels edificis o a través de les plataformes digitals d’aplicacions mòbils.

El programa ‘Palaus Transparents’ facilita la visita autònoma dels palaus mitjançant cita prèvia, així com la possibilitat de fer-ho en un futur de forma guiada. Els edificis s’identifiquen amb plaques exteriors on s’indica que formen part de la xarxa. Les visites autònomes es poden realitzar amb l’ajuda d’un tríptic explicatiu de la institució, la seua història i una breu descripció cultural de la seu que està disponible en quatre idiomes: castellà, valencià, anglès i francès. També s’inclou un plànol sobre els palaus més propers.

La informació dels horaris i el contingut dels fullets estan disponibles en una app dissenyada per la direcció general de Tecnologies de la Informació i Comunicacions (DGTIC), eina que permet l’actualització de la informació sobre horaris de visita.