Des de divendres que ve i fins al diumenge, Castelló celebra el desé aniversari de la creació de la Federació de Cases i Centres Regionals d’Espanya amb una fira en la Pèrgola. Les sis entitats amb representació en la nostra ciutat (Andalusia, Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, Galícia i Múrcia) donaran a conéixer els veïns i veïnes les activitats i el treball que desenvolupen dia a dia.

La idea de la regidoria de Cultura d’organitzar algun tipus d’acte que ressaltara el caràcter de Castelló com a ciutat acollidora i integradora dels veïns i veïnes procedents de diversos punts d’Espanya va tenir una bona resposta per part de la Federació i, d’aquesta forma, va començar a forjar-se aquesta trobada cultural i festiva. La idea és que puga tenir continuïtat i s’incloga dins de la programació cultural i festiva anual de Castelló. La regidora de Cultura, Verònica Ruiz, assenyala que la fira té un doble objectiu. “Volem que els castellonencs i castellonenques coneguen millor els seus veïns i veïnes de fora de la Comunitat però, a més, pretenem trencar amb l’etiqueta d’entitats endogàmiques que a voltes se’ls ha penjat a les cases regionals”, explica Ruiz. “La varietat de tradicions i cultures sempre és enriquidora”, apunta.

Del dia 22 al 24, la Pèrgola mostrarà al públic les característiques més destacades i les peculiaritats pròpies de cada comunitat autònoma. Cada entitat oferirà en el seu stand un recorregut a través de la gastronomia, l’artesania, el turisme, la cultura, el folklore, etc. Les cases o centres han fet les gestions necessàries amb els seus respectius governs autonòmics a fi de donar major rellevància institucional als actes programats.

La I Fira de Cases Regionals obrirà al públic el divendres 22 a les 13.30 hores. A la vesprada, a partir de les 20, el Centre Aragonés projectarà la pel·lícula ‘Jota’, dirigida per Carlos Saura. A la nit (22 hores) hi haurà una actuació del Coro Rociero del Centre Cultural Andalús. La jornada conclourà amb una revetlla popular des de les 00.30 que s’estendrà fins a les dues de la matinada.

El programa del dissabte està ple d’actes amb la música com a principal protagonista. Hi haurà música tradicional amb Els Llauradors (18 hores), audaç mescla de rock i quartet de corda de Metal Cambra (23.30 h.), ritmes cèltics amb Pet Pipper’s Project (20 h.), Anabel Santiago i les seues tonades asturianes (22 h.) i el tancament amb els castellonencs Tom Bombadil (00.45 h.). El Centre Asturià, que celebra els seus primers 25 anys a Castelló, oferirà l’actuació del Grup de Gaites i Ball de l’Escola de Asturianía. I, a més, s’organitzaran activitats infantils i tallers de folklore al matí.

El diumenge, últim dia de la fira, s’incorpora als recitals la Casa Regional de Castella-la Manxa, amb les actuacions de l’animador infantil Pepo, al migdia, i del Grupo de Danzas Magisterio, d’Albacete, a la vesprada. Tornarà a intervenir l’Escola de Asturianía, aquesta vegada a la basílica del Lledó (12 h.), on seguidament s’oficiarà una missa per a celebrar el Dia d’Astúries. La mateixa casa regional organitza un menjar oficial i el Centre Aragonés, una mostra de folklore de la seua terra (17.30 h.). La I Fira de Cases Regionals finalitzarà a les 21.15 després de tres dies d’intensa activitat.