El cicle de conferències organitzat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Castelló per a celebrar el 766 aniversari de la fundació de la ciutat conclou demà amb la xarrada d’Antoni José i Pitarch que porta per títol ‘Evocació d’una joia perduda: Santa Maria de Castelló’. La intervenció d’Antoni José i Pitarch, catedràtic de la Universitat de Barcelona i especialista en art gòtic, tindrà lloc a les 20 hores a la sala de conferències del Menador Espai Cultural, en la plaça Hort dels Corders, on anteriorment van dissertar el professor Tomás Martínez Romero i la historiadora Tània Muñoz.

Antoni José i Pitarch és catedràtic d’Història de l’Art en la Universitat de Barcelona i, a més de la seua labor acadèmica, s’ha encarregat de nombrosos treballs de la seua especialitat. Entre ells destaquen l’inventari artístic de la província de Castelló (Ministeri de Cultura, anys 1974-1978) i l’inventari del patrimoni arquitectònic de la província de Castelló (Ministeri de Cultura, anys 1980 i 1981).

Ha intervingut com a comissari en les exposicions ‘La Llum de les Imatges’, a Sogorb (2002); ‘La memòria daurada’, Morella (2003); ‘Una memòria concreta’, de Pere Lembrí, pintor de Morella i Tortosa (1399-1421), Castelló (2004); la col·lecció de ceràmica de l’Alcora de la Hispanic Society of America, a Castelló (2005), i ‘Cofres d’amor’, Castelló (2007).

Entre les seues publicacions destaquen, en qualitat de coautor, ‘Història de l’art català, volums I, II i III’ (Edicions 62, 1984-1986) i ‘Història de l’Art del País Valencià, volum I’ (Tres i Quatre, 1986). A més, és autor de nombrosos articles sobre pintura gòtica valenciana dels segles XIV i XV.

Antoni José i Pitarch està treballant des de 2002 en la catalogació de l’escultura medieval del nord de l’antic Regne de València i, a més, en un projecte vinculat al Museu de Belles Arts de Castelló del qual s’han mostrat els resultats parcials en les jornades ‘Recuperant el nostre patrimoni’ durant la tardor dels anys 2013 a 2016.

Segons la regidora de Cultura, Verònica Ruiz, el cicle de conferències “ha sigut una bona ocasió per a aprendre aspectes de la ciutat que molts desconeixíem”. Ruiz ha agraït la seua participació als tres conferenciants, “professors de prestigi en els seus respectius àmbits”, ha dit, i s’ha mostrat satisfeta per l’interés que han suscitat.