L’Ajuntament de Castelló, a través de la regidoria d’Educació, ha programat una nova edició de la Campanya de Teatre Escolar dirigida tant als alumnes de Primària com de l’ESO. A partir de tres representacions teatrals de qualitat ”es pretén un acostament a aquesta disciplina, a més d’aprofundir en els beneficis que aporta als xiquets i xiquetes, especialment en els camps de les relacions interpersonals i la creativitat”, assenyala el regidor Enric Porcar.

S’han establit tres grups diferenciats: alumnes d’educació infantil i de primer i segon de Primària; estudiants de tercer a sisé de Primària i, finalment, xics i xiques de tercer i quart de l’ESO. Aquests últims participaran en la iniciativa a través del format denominat teatre fòrum, que consta de dues parts. Primer, un grup d’actors i actrius representarà ‘Com quedem?’, una història que planteja una problemàtica social sensible per al públic assistent. A la conclusió, es convida a espectadors i espectadores a pujar a l’escenari, interpretar a un dels personatges proposats i desenvolupar un paper diferent de l’original.

La participació del públic s’aconsegueix gràcies a les dinamitzacions prèvies que es proposen i, sobretot, pel seu desig de canviar el que veu en escena. En l’obra ‘Com quedem?’, el tema és de quina manera es construeixen les relacions entre els adolescents i com es tracten factors com la pressió social, l’amor romàntic, la gelosia, els micromasclismes, el control mitjançant les tecnologies i la violència de gènere. En aquest sentit, l’aportació de la regidoria d’Igualtat, dirigida per la vicealcaldessa Ali Brancal, ha sigut de gran importància atés que molts dels assumptes al voltant dels quals gravita l’obra tenen a veure amb la igualtat entre dones i homes.

Se celebraran deu actuacions en el Teatre del Raval, del 23 al 27 del present mes d’octubre, en sessions de matí (9 i 11.30 hores). A causa de l’aforament limitat del recinte, cada centre escolar només podrà disposar de 90 places a distribuir entre l’alumnat i els professors.

L’activitat proposada per als xiquets i xiquetes d’infantil i primària són dues obres: ‘Los primeros burritos’ per als més xicotets (del 16 al 20 d’octubre, amb dues representacions matinals, a les 9.45 i a les 11 hores) i ‘El pessic de l’amor’ per als de tercer a sisé de Primària, en idèntic horari però del 13 al 17 de novembre. En tots dos casos regeix la mateixa limitació d’assistència que per als estudiants de l’ESO.

‘Los primeros burritos’ és un espectacle de titelles a càrrec de Xarop Teatre que juga amb el llenguatge de l’absurd per a fomentar l’empatia i el respecte cap als éssers vius. ‘El pessic de l’amor’, per la seua banda, és una relectura de ‘Romeu i Julieta’, una de les més cèlebres obres de William Shakespeare que va ser estrenada en 2016 amb motiu de la cambra centenària de la seua mort. La versió a la qual assistiran els estudiants és una posada al dia dinàmica i actual a càrrec del dramaturg valencià Juli Disla. La història d’amor més trist és ací comptada amb un somriure agredolç, molta complicitat i una actuació enèrgica i fresca. Les referències a l’actualitat i a l’ús de les xarxes socials són contínues.