El ple dóna llum verda al nou model urbanístic i a la tramitació que permetrà tornar a dotar a Castelló d’un Pla General

El compte arrere perquè Castelló torne a disposar d’un Pla General que ordene urbanísticament el territori ha començat. El ple de l’Ajuntament de Castelló ha aprovat avui en sessió extraordinària la versió preliminar del Pla General Estructural, un acord amb el qual arranca una complexa tramitació que conclourà amb l’aprovació definitiva d’un nou Pla General.

Castelló recuperarà el marc legal que estableix el desenvolupament de la ciutat, la seguretat jurídica i la voluntat de futur que va perdre en 2008 ja que una sentència del Tribunal Suprem que va anul·lar l’aprovació de l’anterior Pla General, sentència ratificada l’any 2012.

El nou model urbanístic aposta per la regeneració urbana, per retornar espais a la ciutadania, per incorporar la perspectiva de gènere, per la mobilitat sostenible i per garantir el dret a l’accés a un habitatge. Cal recordar el paper rellevant en l’ordenació del territori que juga la infraestructura verda, una xarxa d’espais de major valor ambiental, cultural i paisatgístic i els corredors ecològics i connectors funcionals que els uneixen que suposa un 70% del territori.

El Pla General Estructural, el document de planificació que al costat del Pla d’Ordenació Detallada integren el Pla General, defineix el model territorial i urbanístic del terme municipal en el seu conjunt, classifica i qualifica el sòl, vertebra el seu desenvolupament a través de la denominada infraestructura verda i traça la xarxa primària d’infraestructures, serveis, dotacions i equipaments públics amb vocació de ciutat. El PGE qualifica com a sòl no urbanitzable protegit el 48% del territori (5.354,59 hectàrees); com no urbanitzable comú el 23% (2.651,57 hectàrees) mentre que el sòl urbanitzable (530,08 hectàrees) i l’urbà (2.669,54 hectàrees) sumen el 29% del terme municipal. Aquesta proposta s’adapta a l’Estratègia Territorial de la Comunitat Valenciana (2011) i al Document de Referència (2014), que són dues de les normatives de rang superior a les quals està supeditat el nou planejament.

Adéu a l’especulació

El portaveu del Grup Municipal de Compromís, Ignasi Garcia, ha destacat en la seua exposició que “el primer punt del Pacte del Grau, en l’apartat d’Urbanisme és molt clar: hem vingut a bandejar l’anterior model. Un model que, basat en les expectatives de l’especulació urbanística, feia negoci a força de crear una bambolla”.

Garcia ha afirmat que “per fi, avui diem adéu a l’especulació urbanística, adéu a la degradació del territori, i donem la benvinguda al creixement cohesionat, a la protecció del nostre entorn i al creixement industrial realista i ordenat”.

A més, ha continuat el regidor, “el PP ja ens va ensenyar el seu model de ciutat i allà on els poders públics havien d’impedir l’especulació, ells van preferir deixar-se enlluernar pels diners fàcils i les obres faraòniques”.

I ha conclòs afirmat que “aquest govern es preocuparà ara de teixir a poc a poc la ciutat, cohesionant-la, i aconseguint una eficiència en l’ús del sòl, i en la gestió dels serveis públics i dels recursos, que algú hauria d’haver ensenyat al PP que són limitats”.

 

 

Arxivat en: Medi Ambient i sostenibilitat, Mobilitat i transport públic, Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *