La tramitació que possibilitarà transformar el solar situat al costat de la piscina Emilio Fabregat del Grau en la plaça Josefina López afronta la recta final. L’aprovació definitiva del programa d’actuació integrada (PAI) i el projecte d’urbanització per a concloure les obres d’urbanització de les unitats d’execució 15 i 81-UE-R per gestió directa permetrà licitar les obres a la fi d’any o principis de 2019. Després d’aquesta aprovació en ple solament restarà el vistiplau per part de la Junta de Govern Local a l’ajust de reparcel·lació.

L’Ajuntament de Castelló culminarà així una complexa tramitació administrativa que ha inclòs la liquidació del contracte amb l’agent urbanitzador al que se li van adjudicar les obres del PAI al febrer de 2005, amb una reparcel·lació aprovada en 2007 i que tenia un termini d’execució de 24 mesos.

Les obres del PAI suposaran l’eliminació del buit urbà existent entre el cas urbà consolidat del Grau i una zona dotacional esportiva i sanitària. A més, es tracta d’una urbanització molt demandada pels veïns i veïnes del Grau, que es troba a l’entorn del carrer Harley Davidson i del camí Serradal i soluciona els problemes actuals de la calle Palmerar.

Tal com es va concloure en el taller participatiu, la nova zona verda incorporarà àrea de jocs, equipament per a cardio i musculació i més arbrat. Es mantindrà i respectarà l’arbre existent i es combinaran les zones d’ombra amb altres de sol. A més, apareixerà un nou carrer amb més de mig centenar de places d’aparcament vorejant l’actual via ferroviària d’accés al port.

Els tallers participatius Grau Xarxa Oberta es van celebrar en el primer semestre de 2017 i van servir per a arreplegar les propostes ciutadanes que ara s’han plasmat en el disseny de la nova plaça però també per a evidenciar la necessitat d’abordar la remodelació integral del parc de la Panderola.

A més, la materialització d’aquest projecte suposarà el reconeixement de la figura d’una grauera il·lustre com Josefina a proposta de l’Associació de Dones Aula Debat per la seua constant lluita perquè la figura de Josefina López Sanmartín no caiguera en l’oblit. Per avançada al seu temps, per progressista, per feminista i per grauera.

Una vegada recopilades les conclusions del procés participatiu, es va procedir a la redacció del projecte d’urbanització del PAI de les unitats 15 i 81-UE-R. Al maig passat es va aprovar l’exposició pública del PAI, procés que es va tancar sense la presentació d’al·legacions. Fa nou anys que hauria d’haver estat acabada aquesta actuació, però serà en aquest últim trimestre de l’any o principis de 2019 quan puguem licitar les obres i comptar amb un nou espai públic de qualitat per al Grau. Sens dubte una bona notícia per a tota la ciutadania.