Aquest impost s’havia convertit en l’única taxa feminitzada i el consistori “compensa així la dificultat de les dones per poder tindre una carrera professional.”

La vicealcaldessa i regidora d’Igualtat, Ali Brancal, i el regidor de Gestió Municipal, Toni Lorenzo, han anunciat la decisió de l’Ajuntament de Castelló de reduir en un 40% la càrrega impositiva dels preus públics que es paguen per a presentar-se a exàmens per a cobrir places de treball públic en l’administració local.

La raó per la qual el Govern Municipal ha decidit aquesta rebaixa en les taxes d’examen és perquè, després de fer una anàlisi acurada de totes les taxes recaptades per l’Ajuntament, es van adonar que només hi havia una taxa que pagaven més dones que homes: la que permet presentar-se als exàmens per a cobrir un lloc de treball al consistori.

La vicealcaldessa ha explicat que “ens vam adonar així que les taxes d’examen eren un impost feminitzat en el qual calia actuar per a afavorir a les dones en la lluita per la igualtat. A més, aquesta decisió també afavorirà l’accés de la gent aturada a l’administració pública en abaratir el cost d’accés a les proves selectives”.

Per a Brancal, “aprovar la perspectiva de gènere en l’elaboració dels pressupostos ens ha portat a adonar-nos d’aquest extrem i, rebaixant eixe 40% les taxes de les proves selectives de l’Ajuntament, fem que les dones siguen les principals beneficiàries. Açò és una manera més de compensar la dificultat que tenen les dones per a poder eixir de casa, treballar i dedicar-se a tindre una carrera professional”.

Cal recordar que aquesta mesura prové de l’aprovació en el plenari de març d’una moció impulsada per l’Acord del Grau on es proposava analitzar la incidència de la política fiscal sobre la realitat de les dones i els homes i el seu potencial com a instrument per construir una ciutat més equitativa en termes de gènere. Així, el Govern Municipal es va centrar a analitzar la fiscalitat del consistori des de la perspectiva de gènere. És per això que s’ha portat a terme aquesta primera modificació en la política fiscal de l’Ajuntament, convertint els seus ingressos en un element més de la lluita contra les desigualtats de gènere.

És evident la importància dels impostos en la redistribució de recursos, però també en la seua capacitat de potenciar o desincentivar determinats comportaments, actituds o relacions socials. En totes dues vessants, la fiscalitat es converteix en un poderós instrument per a lluitar contra les desigualtats o per a perpetuar-les.

D’aquesta manera, el regidor de Gestió Municipal, Toni Lorenzo, ha recordat que “en la desigualtat de gènere s’ha de tindre en compte l’impacte d’un mateix tribut, ja que aquest pot ser diferent en els homes que en les dones. A més, els impostos tenen influència directa sobre l’economia de mercat, però també sobre la domèstica, generant diverses situacions en l’organització del treball de cures, de la llar i reproductiu”.

Cal recordar que en els darrers exercicis, l’Ajuntament de Castelló ja ha iniciat els corresponents treballs d’anàlisi de l’impacte de gènere de l’altra part del pressupost, la despesa municipal, per tal de dissenyar polítiques públiques que tinguen un impacte positiu envers la igualtat de dones i homes.