Enric Nomdedéu: “Cal reclamar el deute que l’Estat té amb el País Valencià”.

Enric Nomdedéu ha anunciat que el seu Grup presenta una declaració institucional al proper plenari per tal d’exigir la compensació, amb un total d’11.000 milions d’euros, el deficient finançament del País Valencià des de l’any 2001 fins a l’actualitat.

El portaveu de Compromís per Castelló a l’Ajuntament, Enric Nomdedéu, ha manifestat que “presentem una declaració per al plenari d’aquest mes de juny en la qual plantegem que l’Ajuntament exigisca la compensació, d’acord amb el principi d’igualtat constitucional i “desarrollo armónico” contemplat a l’article 2 de la Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes (LOFCA), amb l’ingrés estimat de 11.000 milions d’euros corresponents al deficient finançament del País Valencià des de l’any 2001 fins a l’actualitat”.
Enric Nomdedéu ha explicat que “el sistema de finançament que va entrar en vigor l’any 2009, i que va substituir a l’anterior de 2001, amb prou feines ha servit per millorar el finançament de la País Valencià, que segueix llastrat en els llocs de cua i solament ha millorat una posició, en passar de la 14a al 13a sobre un total de 15 comunitats autònomes”.
Segons el regidor de Compromís “cada valencià rep de l’Estat, doncs, 211 euros menys que la mitjana espanyola. Una xifra que dóna, com resultat en termes absoluts, un finançament de 1.000 milions d’euros inferior a la mitjana de la resta de comunitats autònomes”.
Enric Nomdedéu ha explicat que “els 211 euros de diferència entre el que va rebre un valencià en 2010 i el que va obtenir de mitjana cada ciutadà espanyol, foren 194 euros en 2009, 337 euros en 2008, 291 euros en 2007, 224 euros en 2006, 192 euros en 2005, 170 euros en 2004… En números absoluts, si el finançament del País Valencià haguera arribat a la mitjana espanyola des de 2002, les arques autonòmiques haurien d’haver ingressat 9.000 milions d’euros addicionals. Si a açò sumem la caiguda d’ingressos d’un 20% en el termini 2007-2009 mentre la necessitat de despesa pujava un 6%, arribem a aquests 11.000 milions que l’Estat ens hauria de compensar i que pal·liarien la situació de retallades en les prestacions socials que estem patint”.
Finalment, Enric Nomdedéu ha afegit que “mentre es resol un nou sistema de finançament, que hauria de garantir la nostra necessitat de recursos, cal a evitar el col·lapse del sistema de serveis públics fonamentals que presta la Generalitat”.

Podeu consultar el text complet de la declaració punxant ací.

Arxivat en: Hisenda, pressupostos i inversions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *