El pressupost municipal de Castelló serà de 176 milions d’euros en 2018

La Junta de Govern ha aprovat avui la proposta econòmica i ara s’obri el període d’esmenes.

La Junta de Govern Local ha aprovat hui el pressupost de l’Ajuntament de Castelló per a 2018, que s’eleva a 176.029.349 euros, un 3,03% superior al de l’any anterior i el de major quantia de l’última dècada. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha presentat en roda de premsa el document, que, al seu judici, “consolida les bases del canvi”. El projecte s’obri ara a la presentació d’esmenes pels grups de l’oposició i serà portat al ple.

“És un pressupost que confirma que aquest Govern municipal té un projecte de ciutat. Perquè hi ha un projecte de ciutat clarament definit en el Pla General. Hi ha un projecte de ciutat amb les inversions 20,2 milions d’euros dels fons EDUSI. Hi ha un projecte de ciutat en el Pla Estratègic d’Ocupació i del Pla Estratègic de Turisme. Hi ha un projecte de ciutat en la nova política fiscal municipal, ajustada a la realitat econòmica de les famílies. Hi ha un projecte de ciutat en la implantació de la perspectiva de gènere i la lluita contra les desigualtats socials”, ha afirmat.

L’alcaldessa ha desgranat les claus del pressupost. Els ingressos creixen per l’augment de transferències corrents (5,41%), especialment les de creació d’ocupació (1,9 milions), la cessió de l’IRPF i la cessió d’impostos indirectes (IVA, alcohol, hidrocarburs). La recaptació per impostos directes es congela i es recaptaran 876.000 euros menys per l’IBI. D’altra banda, augmenten els ingressos indirectes, en haver-hi més previsió de recaptació de l’ICIO per la recuperació de la construcció i les taxes per llicències urbanístiques, obertura de locals, taules i cadires.

Les despeses creixen en la mateixa proporció. Augmenten els programes d’ocupació: Jornals de Vila passa d’1,3 a 2,4 milions d’euros i els programes i tallers d’ocupació subvencionats pel Servef. Puja la consignació en educació, família i infància, atenció a la dependència, cultura, transport urbà, recollida de residus i modernització i innovació tecnològica. El 64% de la despesa està compromès (sobretot pels capítols de Personal, contractes de serveis i despeses financeres) i el 36% és no compromès.

També augmenten, en un 3,4%, les aportacions als patronats municipals i de forma especial el finançament del Consorci del Pacte Local per l’Ocupació, en més d’un 74% respecte a l’any anterior. Creixen les subvencions a les ONG de Cooperació al Desenvolupament i es preveuen noves ajudes per al lloguer social, persones amb discapacitat, microcrèdits i l’engegada del Pla de Recuperació del Talent.

Pel que fa a les inversions, destaquen els projectes de l’estratègia EDUSI (1,17 milions d’euros), l’adquisició d’habitatge social (500.000 euros), la partida de gestió mediambiental (500.000), pressupostos participatius (1,8 milions), segona fase del centre de la Pineda (440.000 euros), adequació d’instal·lacions esportives (380.000), rehabilitació dels antics jutjats de Borrull (300.000), remodelació de l’edifici Quatre Cantons (300.000 euros), millores en el cementeri municipal (300.000), pla d’accessibilitat (150.000 euros) i pla de millora de la Pineda (100.000 euros).

Perspectiva de gènere, infrafinanciació i Consell Social

La portaveu del Govern municipal, Verònica Ruiz, ha destacat que el pressupost segueix les línies programàtiques de l’Acord del Grau i ha incidit en els dos aspectes centrals dels comptes: les inversions europees i la perspectiva de gènere. “Són els millors pressupostos que hem pogut desenvolupar tenint en compte la infrafinanciación i el ninguneig que pateix l’Ajuntament per part del Govern central”, ha assenyalat.

La vicealcaldesa, Ali Brancal, ha incidit en el “treball d’equip” que representen els pressupostos i, especialment, la implantació de la perspectiva de gènere. En 2018 seran 23 els departaments municipals que gestionen els comptes públics amb criteris d’igualtat. Brancal ha destacat la importància d’aplicar la perspectiva de gènere i ha posat l’exemple de les polítiques d’ocupació, que afavoreixen la inserció laboral de les dones. També ha valorat la inclusió en el pressupost d’una partida específica de 500.000 euros per a l’adquisició d’habitatge social.

El regidor de Gestió Municipal, Antonio Lorenzo, ha destacat que el pressupost s’ajusta al catàleg de polítiques de progrés del pacte de govern municipal signat en 2015 i ha afirmat que ha escoltat les recomanacions del Consell Social de la Ciutat. Lorenzo ha indicat que el pagament del deute municipal serà la meitat que en l’últim any del govern del PP. A data 31 de desembre el deute viu s’ha quedat fixat en el 30,6%.

Lorenzo ha remarcat que el pressupost demostra que és possible conciliar el rigor de la gestió econòmica (reducció de l’endeutament, millora en el període mitjà de pagament a proveïdors, increment de la liquiditat municipal, romanent de tresoreria positiu…) amb una política d’inversions que atén les necessitats de la ciutadania.

Arxivat en: Temes municipals

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *