Ali Brancal Mas, com a portaveu adjunta del Grup Municipal BLOC-Compromís, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la següent:
MOCIÓ
Es responsabilitat municipal vetllar per la disponibilitat i la garantia de l’abastiment de manera compatible amb la preservació dels valors ambientals. Les solucions per tal que la ciutadania dispose d’aigua de qualitat i en quantitat suficient passen per definir criteris de qualitat, construir i mantindre les canalitzacions adequades o aconseguir un cost assumible. Aquestes solucions, al seu torn, han de permetre garantir la disponibilitat de l’aigua per a la població actual i futura. Per tant, la planificació és bàsica i, per planificar, caldria una diagnosi detallada dels diferents usos de l’aigua, que incloga una anàlisi dels diferents escenaris futurs i les diferents alternatives d’actuació.
Actualment, els jardins i zones enjardinades de la ciutat ocupen una superfície total de 1.641.337 metres. Aquestes zones es reguen amb aigua procedent de diverses fonts: la xarxa d’aigua potable, aigües regenerades procedents de la depuradora i aigües de segona qualitat procedents de pous. L’aigua de pous, procedent de l’aqüífer superficial, es perfectament utilitzable per al reg. Malgrat que en els darrers anys s’ha avançat comparativament en l’estalvi, encara queda molt per fer. Ara mateixa, el percentatge d’aigua re-utilitzada procedent de la depuradora és del 10 % del total. La quantitat d’aigua procedent dels pous és del 17%. Actualment, el 73% de l’aigua utilitzada a la ciutat per regar parcs i jardins és aigua potable.
També cal incidir en el consum d’aigua potable, tant a nivell domèstic com industrial o agrícola. I en els hàbits de consum, per tal, no sols utilitzar de forma racional l’aigua, sinó de no generar residus que puguen acabar contaminant els aqüífers.
Les necessitats d’aigua són cada vegada més grans, però els recursos són limitats. Només un ús racional de l’aigua pot permetre que l’activitat de les persones i el desenvolupament siguin compatibles amb els recursos existents. L’Ajuntament ha de ser el model per a tota la ciutadania i no hem de demanar allò que no estem disposats a fer.
En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal BLOC-Compromís, el ple de l’Ajuntament de Castelló acorda instar a la Junta de Govern a:
1. Elaborar un pla per instal·lació de tecnologies estalviadores d’aigua als edificis municipals.
2. Promoure la instal·lació d’aquestes tecnologies als habitatges de nova construcció, fins i tot en el disseny i gestió de zones enjardinades, fent obligatòria la seva inclusió en els nous projectes i realitzant un seguiment per al seu compliment.
3. Incorporar en els seus programes d’Educació Ambiental accions per estimular l’aigua, potenciant la conscienciació i sensibilització ciutadana, de les industries i dels usos agrícoles.
4. Continuar amb els programes municipals encaminats a l’estalvi de l’aigua en el reg dels parcs i jardins públics, fins aconseguir que totes les zones públiques disposen de reg automàtic i de plantacions de baixes necessitats d’aigua.
5. Fer una planificació amb terminis clars per tal de que dins d’aquesta legislatura tots els parcs i jardins públics es reguen amb aigua de segona qualitat, i preferiblement amb la utilització d’aigües residuals regenerades.
6. Augmentar el control sobre el reg de les zones verdes privades, per tal d’evitar consums excessius i irracionals.
7. Promoure la coordinació entre les diferents instàncies amb competències en la gestió de l’aigua que operen dins del terme municipal per tal d’establir criteris conjunts d’estalvi d’aigua.
Castelló de la Plana, 20 de maig de 2013.
Ali Brancal Mas
Portaveu adjunta del Grup Municipal del BLOC-Compromís