La regidora de Compromís per Castelló, Ali Brancal, ha explicat que actualment el 73% de l’aigua utilitzada per regar parcs i jardins és aigua potable, i que el seu Grup planteja mesures per racionalitzar aquest ús.
Ali Brancal, regidora de Compromís per Castelló ha anunciat que han presentat “una moció que planteja tota una sèrie de mesures per estalviar i racionalitzar l’ús de l’aigua”.
La representant municipal ha explicat que “actualment, els jardins i zones enjardinades de la ciutat ocupen una superfície total de 1.641.337 metres. Aquestes zones es reguen amb aigua procedent de diverses fonts: la xarxa d’aigua potable, aigües regenerades procedents de la depuradora i aigües de segona qualitat procedents de pous. L’aigua de pous, procedent de l’aqüífer superficial, es perfectament utilitzable per al reg. Malgrat que en els darrers anys s’ha avançat comparativament en l’estalvi, encara queda molt per fer. Ara mateixa, el percentatge d’aigua re-utilitzada procedent de la depuradora és del 10 % del total. La quantitat d’aigua procedent dels pous és el 17%. Actualment, el 73% de l’aigua utilitzada a la ciutat per regar parcs i jardins és aigua potable“.
Davant d’aquestes dades, la representant municipal ha comentat que “proposem fer una planificació amb terminis clars per tal que dins d’aquesta legislatura tots els parcs i jardins públics es reguen amb aigües de segona qualitat, i preferiblement amb la utilització d’aigües residuals generades. Açò òbviament, s’ha de completar amb la continuació dels programes municipals encaminats a l’estalvi d’aigua en el reg dels parcs i jardins públics”.
Altres mesures que proposta Compromís en la seua moció són “elaborar un pla per a instal·lació de tecnologies estalviadores d’aigua als edificis municipals, i així promoure la instal·lació d’aquestes tecnologies en els habitatges de nova construcció; incorporar en els seus programes d’Educació Ambiental accions per estimular l’estalvi d’aigua, potenciant la conscienciació i sensibilització ciutadana, de les indústries i dels usos agrícoles; augmentar el control sobre el reg de les zones verdes privades, per tal d’evitar consums excessius i irracionals; i promoure la coordinació entre les diferents instàncies amb competències en la gestió de l’aigua que operen dins del terme municipal per tal d’establir criteris conjunts d’estalvi d’aigua”.
Finalment Ali Brancal ha afegit que “és responsabilitat municipal vetllar per la disponibilitat i la garantia de l’abastiment de manera compatible amb la preservació dels valors ambientals”.