La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha explicat que amb un bon Pla d’Ús del Paratge de la Magdalena en el que haguera participat la societat a través d’associacions i col·lectius, potser s’haguera pogut evitar la tala d’un centenar d’arbres en el paratge.
Ali Brancal, la portaveu adjunta de Compromís per Castelló al consistori de la capital, ha anunciat avui que “hem presentat una moció al plenari de la setmana que ve en la qual proposem que s’amplien els membres del Consell de Participació del Paratge Natural de la Magdalena, per tal que puga estar representada veritablement la ciutadania. Actualment, en aquest Consell només està representada l’Administració, sense cap presència de col·lectius o associacions de la ciutat”.
La regidora de Compromís ha apuntat que “el 26 de setembre de 2006 el Consell va acordar declarar Paratge Natural la zona de l’Ermitori de la Magdalena. Aquesta declaració implica l’establiment d’un règim jurídic de protecció, orientat a protegir la integritat de l’ecosistema natural; a més, inclou la necessitat de crear un Consell de Participació com a òrgan col·legiat de caràcter consultiu per col·laborar en la gestió i canalització de la participació i en fixava la seua composició”.
Aquest Consell de Participació, segons ha explicat Ali Brancal, “el formen actualment cinc persones en representació de diferents administracions, sense que hi haja representació de la ciutadania, que també té interessos socials en el paratge. L’acord assenyala que l’Ajuntament podrà proposar la modificació de la composició del Consell per donar cabuda a altres representants de col·lectius”.
La regidora de Compromís ha comentat que “la declaració de Paratge Natural inclou un Pla Especial de Protecció que estableix les mesures necessàries per a garantir-ne la protecció. Aquest Pla Especial és el marc que regula el règim de l’espai natural, els usos i activitats i l´ús públic. Cal, doncs, un bon pla que faça perfectament compatible aquesta tradicional romeria amb la protecció que li cal a un paratge natural. Aquest Pla l’ha d’aprovar l’Ajuntament amb informe vinculant de la Conselleria de Medi Ambient, i ha de comptar amb la implicació de tota la societat, a través d’associacions i col·lectius que participen del Consell de Participació”.
En la moció, segons Ali Brancal, “demanem, doncs, la inclusió de persones representants de la societat civil en el Consell de Participació, així com iniciar els treballs d’elaboració d’un Pla d’Ús Públic del Paratge Natural de la Magdalena que puga estar enllestit abans de la Romeria a la Magdalena 2015”.
Ali Brancal ha afegit que “potser amb un Pla d’Ús com cal i amb un Consell de Participació on s’haguera escoltat la veu de la ciutadania haguérem pogut evitar la mort, ara fa unes setmanes, d’un centenar d’arbres en el paratge de la Magdalena”.