Enric Nomdedéu ha informat que la Junta Local de Govern ha aprovat la modificació del Reglament Orgànic dels Plens que permetrà la participació de la ciutadania perquè realitze preguntes en els mateixos.  El vicealcalde s’ha mostrat “molt satisfet perquè aquesta modificació ha estat aprovada per unanimitat per tots els grups polítics amb representació a l’Ajuntament, així com per les associacions i federacions veïnals”.

Aquesta modificació és tan sols una situació transitòria ja que “no és el model definitiu que volem, però a partir d’ara obrim el període de treball per revisar tot el Reglament Orgànic Municipal, que es va aprovar en el seu moment d’acord amb la legislació vigent al moment.  No obstant això, entenem que algunes coses han canviat a nivell jurídic, però sobretot a nivell social i creiem que podem anar una mica més enllà en temes de participació ciutadana”.

Els ciutadans que vulguen realitzar una pregunta a qualsevol membre de la corporació, tant del govern com de l’oposició, haurà d’enviar la seua consulta a través d’un sistema informàtic creat per a tal efecte.  Una vegada rebudes les preguntes, la Junta de Portaveus, on es troben representats tots els partits polítics del Consistori, decidiran les preguntes que finalment podran anar al ple atenent a criteris formals; només arribaran a la sessió plenària aquelles preguntes que es referisquen a matèria plenària, siguen d’interés general i no requerisquen resolució jurídica (no es podrà preguntar, per exemple, sobre la legalitat o no d’un fet o activitat perquè aquesta resposta precisa d’un dictamen jurídic).

Els ciutadans o ciutadanes que per interés particular o en representació d’alguna associació intervinguen per realitzar preguntes ho faran immediatament després de celebrar-se el ple però fora d’ell, ja que la llei encara no permet que aquestes intervencions es realitzen formalment dins de les sessions plenàries.  D’aquesta manera, les preguntes no constaran en l’acta plenària però es retransmetran en ‘streaming’ i, a més, es publicaran tant la pregunta com la resposta a la web de transparència municipal.

Podran intervenir un màxim de 10 persones per sessió i cadascuna tindrà fins a 3 minuts per realitzar la pregunta, el mateix temps del qual disposen els regidors per realitzar precs i preguntes.  Els ciutadans o ciutadanes que realitzen la pregunta ho faran des del mateix faristol des del qual realitzen les seues intervencions els regidors i el membre de la corporació al que dirigisquen la seua pregunta podrà, si és possible, contestar en l’acte o fer-ho a posteriori per escrit al demandant.

Aquesta modificació del Reglament Orgànic dels Plens passarà per a la seua aprovació en el proper ple del 29 d’abril i, una vegada aprovat, tindrà un període d’exposició al públic de 30 dies perquè es puguen fer al·legacions.