Castelló és l’única demarcació que no té servei de Ferrocarrils de la Generalitat, una situació que ens fa estar en mans de Madrid. Per aixó, el ple de l’Ajuntament d’abril intentarà aprovar una declaració institucional impulsada per tots els grups municipals del consistori (llevat de CSenMov) en la que es demana al Govern Central la creació del nucli de Rodalia de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa.
Parlem de trens de gran impacte social per la mobilitat de la ciutadania, basada en la seua capacitat i freqüència, orientada a viatges d’anada i tornada en el mateix dia i amb horaris cadenciats. Fan trajectes interurbans de curta distància, que excedeixen en capacitat, longitud i durada als coberts pels sistemes de metro i tramvia. Els serveis de Renfe solen circular per vies convencionals que comparteixen amb la resta de trens, mentre que els operadors autonòmics solen utilitzar línies exclusives.
En ocasions els usuaris i ajuntaments interessats han plantejat la creació de nous nuclis de rodalies, de forma especialment intensa al Maestrat castellonenc entre Castelló i el límit nord fins a Vinaròs i amb enllaç fins a Tortosa. Estudiants universitaris, treballadors d’administracions públiques, usuaris d’hospitals veuen complicada la seua mobilitat a preus raonables tot i estar units mitjançant ferrocarril, a jugar-se la vida a la saturada N-340 o l’ús del vehicle privat. També es fomenta el desarrelament i són molts els joves que a la fase d’estudis no poden seguir ja utilitzant l’habitatge familiar i es veuen obligats a llogar pisos a Castelló, amb el consegüent desarrelament, fugida de matèria gris dels pobles i descapitalització.
A tenor de l’Acord de Consell de Ministres de 2 de juliol de 2010, de Bases per declarar d’interès públic serveis de transport ferroviari de viatgers “els serveis de Rodalies i de Mitja Distància d’intensa utilització pels ciutadans seran els que prioritàriament tindran la consideració de serveis d’interès general. Renfe serà l’operadora d’aquests serveis durant els tres primers anys i rebrà una compensació per cobrir els seus costos, sempre que complisca amb els índexs de qualitat establerts”. També primaran sempre que concorren raons d’eficiència energètica, social i econòmica.
Per tot això, els grups polítics de l’Ajuntament demanaran al Govern central que incloga en la Declaració de Servei Públic, que va a renovar-se en breu, la creació del nucli de rodalia de Castelló, amb una longitud mínima de 70 quilòmetres fins a Vinaròs i amb extensió fins a Tortosa (Tarragona). També plantejen a Fomento i a Renfe que garantisquen unes freqüències mínimes diàries que cobrisquen les necessitats existents (cada dues hores en cada sentit, per exemple) i que porten a terme una campanya de promoció del nou servei i implantació de bons multiviatges per poder-se beneficiar de descomptes pel seu ús.
La declaració també insta al Ministeri de Foment a que la revisió es realitze amb la perspectiva de garantir el dret a la mobilitat de la ciutadania, i analitze els serveis amb criteris objectius d’eficiència global i sostenibilitat des d’una triple perspectiva: mediambiental, social i econòmica, dins d’una oferta intermodal, assegurant, sempre els majors estàndard de qualitat i seguretat en la prestació del servei. Per últim, demana a la Generalitat que finançe aquells serveis addicionals que consideren necessaris per a la millor mobilitat de la ciutadania, a tenor de que les Comunitats Autònomes puguen també declarar determinats serveis com obligacions de servei públic (OSP).