El portaveu de Compromís per Castelló, Ignasi Garcia, ha volgut valorar les dades oferides en el matí de hui per la Conselleria d’Educació sobre la tria feta per les escoles valencianes a l’hora d’aplicar el nou Programa Educatiu Plurilingüe Dinàmic, per la qual la ciutat de Castelló ha tret les millors dades de plurilingüisme del país, amb un 100% d’escoles que han elegit els programes avançat o intermedi. A més, cap de les escoles de la ciutat de Castelló ha elegit el programa bàsic.
Al respecte, Garcia ha manifestat que “des de Compromís per Castelló estem molt satisfets dels resultats a la nostra ciutat i les nostres comarques perquè estem parlant de què més de 80% dels centres educatius han optat per nivells avançats. I en el conjunt del País Valencià, entre l’intermedi i l’avançat ens anem també a més de 80%”.
“El que vol dir açò és que la ciutadania i els centres educatius opten per l’aprenentatge de llengües com un valor afegit i no com a un conflicte”, ha remarcat el portaveu, qui ha continuat explicant que “el que realment ens causa major il·lusió i ens fa que estiguem més contents és el fet que gràcies al nou model plurilingüe trenquem el model de segregació de línies i anem cap a un model més integrador”.
Cal recordar que el nou model té com a objectiu garantir que tot l’alumnat valencià puga assolir el coneixement real de les dues llengües oficials, valencià i castellà i, almenys, una d’estrangera, com l’anglés. La proposta està basada en l’aprenentatge integrat de llengües (AICLE), la metodologia més avançada i reconeguda internacionalment, que ja l’apliquen països com Finlàndia o Canadà.
A més, el nou model plurilingüe està dissenyat des d’una perspectiva no només educativa, sinó també social. Així, també estableix els mecanismes de col·laboració amb la futura corporació de ràdio i televisió públiques, per exemple, als quals se’ls demana l’emissió de materials en anglés, a més del valencià vehicular, per reforçar socialment el plurilingüisme.
El regidor d’Educació a l’Ajuntament de Castelló, Enric Porcar, ha comentat respecte a aquestes dades que “estem molt satisfets per l’elecció realitzada pels col·legis i les comunitats educatives respecte a les possibilitats de plurilingüisme que oferia Conselleria. La tria realitzada per les escoles de Castelló significa que a partir de setembre d’aquest mateix any el sistema educatiu valencià a la nostra ciutat comptarà amb més llengües, oferirà més oportunitats i, per tant, també una major cohesió a escala social”.