“2018 ha de ser l’any de la consolidació de les polítiques a favor de les persones del Consell del Botànic. Per açò, més del 61% dels diners que invertirà la Generalitat l’any que ve es destinarà a Educació, Sanitat i Serveis Socials”. Així ho va manifestar el darrer 03 de novembre el conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, davant els més de 150 representants del món educatiu, responsables de la Universitat Jaume I, del teixit associatiu i cívic, de l’àmbit cultural, de l’esfera esportiva i ciutadans en general que s’han donat cita a Castelló en el fòrum de ‘Converses amb Vicent Marzà’.
Marzà, després d’una presentació a càrrec del portaveu de Compromís en l’Ajuntament, Ignasi Garcia, ha contestat a les preguntes formulades pels assistents i ha aprofitat per a subratllar els grans objectius del seu departament. “La nostra obligació és posar les bases per a una societat més lliure, més justa, amb més oportunitats i amb un futur més prometedor que el passat. Per açò, la nostra meta és la cohesió social, la lluita contra les desigualtats socioeconòmiques, així com la generació d’oportunitats”. I després d’enumerar problemes que es van trobar al principi del mandat, “com la taxa d’abandó escolar del 23% que ens trobem, o el problema de la falta de personal i de funcionament d’una administració ofegada en tràmits”, ha detallat l’agenda d’acció de Conselleria.
“És necessari recuperar la inversió en l’esport com a eix de cohesió, integració, oci i salut, per això hem passat de 16 milions de pressupostos en 2015 a 27,5 en 2018, un augment del 72% en el qual s’inclouen inversions per a implementar el pla Esport a l’Escola i Pilota a l’Escola; o per a aconseguir que la Marató i Mitja del Penyagolosa de 2018 siga campionat mundial”. L’aposta per l’esport, s’ha evidenciat amb les ajudes als clubs de la ciutat, on a més comptem amb 176 esportistes d’elit”.
“SITUAR A CASTELLÓ EN EL MAPA CULTURAL ESTATAL”
Marzà també s’ha fixat com a objectiu fer de la cultura i de la indústria cultural un motor econòmic, ja que “és un sector estratègic”. Per això “s’ha passat de la improvisació a la planificació amb el pla estratègic Fes Cultura”, que aposta per “la descentralització perquè Castelló siga també seu de planificació i d’exhibició”. Per això, ha recordat, “s’ha creat la figura de coordinador de l’Institut Valencià de Cultura, i per això, amb la col·laboració de l’Ajuntament, li hem donat la volta com un mitjó a la programació d’arts escèniques amb un projecte basat en el rigor professional que està convertint a Castelló com a referent cultural i el nostre objectiu és situar a Castelló en el mapa cultural estatal al nivell d’Oviedo, Vitòria o València”. Prova d’aquesta aposta és la celebració del TROVAM a Castelló; o la col·laboració en el Circuit Cultural entre Conselleria, Ajuntaments i UJI, on ja s’han impulsat nou convenis en les comarques de Castelló”.
Per a aconseguir aquest repte, “la programació cultural pública les ajudes a la producció són claus, per açò el pressupost destinat a l’Institut Valencià de Cultura creixerà un 20% en 2018 i ja som una de les autonomies en les quals ha crescut més el pressupost de Cultura, de 79 milions en 2015 a 107,5 milions, un 36%”.
D’altra banda, i davant la presència del rector de la UJI que també ha assistit a l’acte, Marzà ha subratllat la “importància del sistema universitari públic valencià, que és un motor econòmic i social de la nostra terra”. De fet, ha dit que, “d’acord amb el rector Climent i la resta de rectors valencians, estem posant en ordre el deute i el finançament, que era un caos”. A més, ha anunciat el responsable de Compromís, “en 2018 invertirem 30 milions d’euros en beques universitàries, el doble dels diners pressupostats en 2015” i, de moment, “4.380 estudiants de la UJI s’han beneficiat de les ajudes a l’estudi que ofereix la Conselleria per un import de més de dos milions d’euros”. A més, hem pogut aplicar “una baixada generalitzada de taxes, que enguany ha sigut del 8% i que en 2018 serà del 15%”.
En relació a l’educació, “l’eina que tenim per a corregir les desigualtats d’origen”, Marzà ha destacat l’aposta per la qualitat educativa “però el model i les pràctiques de 20 anys no les anem a poder canviar de la nit al dia”. Amb tot, en els comptes per a 2018 “ja s’han superat els nivells d’inversió d’abans de la crisi “a diferència d’altres autonomies, com la de Madrid, que malgrat la seua capitalitat i al sistema de finançament que ens perjudica, encara estan 400 milions per sota de la inversió d’abans de la crisi”.
INFRAESTRUCTURES EDUCATIVES
Entre les mesures de qualitat educativa ha subratllat “la baixada de ràtios, que a Castelló ja és de 23 en infantil i primària, i recordem que estava en 25 abans de la crisi”. Així mateix, “en 2018 invertirem 20 milions a Castelló per a l’atenció a la diversitat”.
Respecte al plurilingüisme, “que és també qualitat”, ha lamentat les baixes taxes de coneixement de l’anglès i del valencià de la ciutadania i ha criticat que “malgrat el rigorós treball realitzat, a alguns no els va agradar l’aposta pel plurilingüisme, van ignorar la base pedagògica i van judicialitzar l’educació”. Per això estem tramitant una Llei de Plurilingüisme en les Corts, per blindar aquest dret i superar les fòbies dels enemics del plurilingüisme”. Amb tot, “hem millorat la formació d’idiomes dels docents, amb 12.000 places reservades i hem duplicat els recursos de formació de professorat de 2015 i hem arribat als 21 milions”. En definitiva, “hem incorporat ja més de 4.500 docents en les aules des de la constitució del Consell del Botànic”. Ara bé, ha afegit, “el nostre objectiu és arribar als 13.000 nous funcionaris en 2021”.
Com l’educació és una “eina d’igualtat”, el Conseller ha recordat que “118.000 xiquets i xiquetes tenen Beca Menjador -24.000 més que en el govern anterior-, ja que destinem 23 milions més a aquestes ajudes que el partit popular, un total de 67 milions”. Així mateix, ha indicat que “370.000 escolars no paguen llibres de text i hem millorat el Bo Infantil, ajudes progressives en funció de la renda que rebran 42 milions d’euros en 2018, perquè l’educació de 0 a 3 anys és clau per a la igualtat i per açò estem obrint aules de 2-3 anys en llocs com Castelló, amb cinc unitats”.
En matèria de qualitat educativa ha subratllat la necessitat d’aules dignes, “que és una obsessió del Consell”. De fet, durant aquesta legislatura “hem acabat 17 infraestructures, com les de Benicarló, Onda, la Vall d’Uixó, Nules, Borriana i hi ha una vintena més en construcció o licitació a l’Alcora, Almassora o Castelló…”. “Com a exemple, l’últim any de govern del PP es van executar només 15 milions d’euros en construcció de centres. Enguany, la nostra previsió és arribar als 94 milions, i per a 2018 l’objectiu és invertir 200 milions d’euros, i agilitzarem projectes amb la col·laboració d’ajuntaments a través del Pla Edificant”.
Després de les preguntes, en les quals Marzà ha pogut desgranar les claus de la seua gestió, ha aprofitat per a posar en valor els avanços assolits per l’equip de Compromís en la capital de la Plana amb projectes com Castelló Ciutat Educadora, Pintaescola, l’aposta per la fiscalitat progressiva, l’impuls a la transparència o la inclusió de la perspectiva de gènere en els pressupostos.