La vicealcaldessa ha defensat en la seua compareixença que “el Codi de Bon Govern està desfasat però mentre l’actualitzem només cap que un regidor s’aparte de les seues responsabilitats en el moment en el qual un jutge o fiscal l’encause”
La vicealcaldessa, Ali Brancal, ha comparegut aquest matí en la Comissió Plenària Extraordinària de Govern Obert i Participació per a exposar els motius pels quals el Codi de Bon Govern de l’Ajuntament de Castelló no seria d’aplicació en el seu cas. Brancal, qui ha realitzat una exposició argumentada i avalada amb documents que acrediten la seua versió, ha explicat que “la realitat és que atenent a la literalitat del Codi de Bon Govern, aquest no seria d’aplicació en cap cas, donat que l’única figura processal que apareix en el mateix és la d’imputat, una figura que va desaparéixer de la legislació vigent i de la pràctica jurídica amb la reforma de la Lecrim de 2015. És evident, per tant, que el codi de l’Ajuntament, no contempla les modificacions de la llei i, per tant, està desfasat”.
Brancal també ha volgut deixar clar en la seua compareixença que “per molt que els regidors del Partit Popular i alguns mitjans s’entesten, els termes imputada i investigada ni són equivalents, ni són sinònims, ni són anàlegs, ja que el Dret Penal prohibeix expressament l’analogia i així ho avala l’informe de la jurista que he aportat en la Comissió”.
No obstant això, Brancal ha comparegut en la comissió perquè “la principal interessada en què aquest tema es tanque d’una vegada per totes sóc jo i per això he proposat als membres de la mateixa que, mentre no s’aborde una nova redacció del Codi de Bon Govern de l’Ajuntament, caldrà que tots els partits de la corporació acordem en quin moment processal deuria un regidor fer un pas al costat i apartar-se de les seues responsabilitats”.
La vicealcaldessa ha manifestat respecte d’aquest extrem que “tant jo com el meu partit tenim claríssim que les meres acusacions d’algú que interposa una querella no són suficients perquè un regidor deixe les seues responsabilitats perquè açò deixaria a qualsevol regidor de la corporació en una situació d’indefensió jurídica”. Així, Brancal ha recalcat que “com ja he dit de manera reiterada, el moment en el qual Compromís creiem que un regidor deu apartar-se, independentment de quin siga el resultat final del procediment judicial, és quan siga un jutge o un fiscal qui l’encause formalment”.
Brancal també ha volgut recordar que, en el seu cas concret, “estem parlant d’una querella interposada per un regidor de l’oposició, el senyor Pérez, amb unes proves que suposadament han estat en el seu poder durant quatre anys, vulnerant tota cadena de custòdia, i que ni tan sols han sigut admeses com a vàlides. L’Audiència Provincial ha admés a tràmit els recursos interposats per la meua defensa contra eixes proves perquè estan baix tota sospita al no haver denunciat en el moment en el qual les va, suposadament, obtenir ara fa quatre anys”. A més, la vicealcaldessa també ha recordat que la prova testifical aportada pel querellant no només va contradir al senyor Pérez en dir que li havia donat els sobres en mà en 2014, mentre el regidor sostenia en el seu escrit de querella que van aparéixer en el canvi de despatxos feia relativament poc de temps, sinó que també va reconéixer que a mi mai m’havia vist enviar cap sobre ni va tractar mai amb mi sobre aquest tema”.
Un altre extrem que ha aclarit Brancal en la seua compareixença ha sigut que el Partit Popular ja va portar aquest cas a la Junta Electoral en 2014 i aquesta va dictaminar que considerava “no existir qüestió alguna a resoldre”. No obstant això, els regidors del Partit Popular, intentant amagar aquella resolució que tancava el cas que ara han volgut reobrir amb la clara intenció de difamar i fer mal, han estat mentint arribant a contradir-se quan el regidor Carlos Feliu afirmà que “en el seu moment es va denunciar a la Junta Electoral que com estava en eleccions no va fer cas” i la portaveu popular, Begoña Carrasco arribà a dir que “nosaltres acudim en el seu moment en el 2014 a la Junta Electoral i la Junta Electoral va dir que no era competent”.
Brancal ha manifestat que “és clar per tant que el Partit Popular no sols ha mentit en diverses ocasions, sinó que es contradiu i amb açò demostra que no hi ha més cas que allò que volen seguir inventant-se en la seua estratègia de difamar i querellar-se contra regidors de govern. Però sabem que aquesta estratègia no és nova, ho han fet en altres ajuntaments del País Valencià, com el de València”.
Per últim, la vicealcaldessa ha deixat clar que “el fet que un regidor del PP haja decidit querellar-se contra mi per un suposat delicte, del qual va ser coneixedor fa quatre anys, aportant unes proves que estan baix tota la sospita, no seran suficients perquè jo deixe de treballar per al poble de Castelló. No pensem permetre, ni jo ni la meua coalició, que els regidors d’un partit que, fins i tot l’Audiència Nacional ha condemnat per corrupte, eixos que sempre han demostrat tindre una moral més que distreta i que han jugat amb la justícia per al seu propi benefici en detriment de la política i de les institucions públiques em donen cap lliçó d’ètica o de moral i em posen a mi el llistó pel qual s’ha de moure la meua consciència”.