Garcia destaca el compliment d’un dels punts de l’Acord de Fadrell amb aquesta mesura que permetrà duplicar el servei i facilitar la separació de residus
Després de la participació en el VIII Simposio Iberoamericano de Ingeniería de Residuos d’Asunción (Paraguai), el regidor de Reciclatge i Gestió Integral de Residus de l’Ajuntament de Castelló, Ignasi Garcia, ha detectat la necessitat d’habilitar un nou ecoparc mòbil a la ciutat. Aquest servei coincideix amb el compromís adquirit a l’Acord de Fadrell de dotar el Grau amb un ecoparc propi, motiu pel qual l’edil aspira a tindre’l habilitat “durant el primer semestre de l’any 2020″.
Amb la implementació d’aquest punt net, “es duplicaran els serveis que estem realitzant, augmentarà la sensibilització amb el reciclatge i, sobretot, evitarem que determinats residus perillosos com bombetes, piles o materials electrònics acaben a l’abocador erroni” ha expressat Garcia.
Després de l’anàlisi científic, les reflexions i la posada en comú d’idees per part de l’equip de gestió de residus de l’Ajuntament, el regidor ha defensat que “és necessària una revisió del contracte referent a ecoparcs mòbils i la seua gestió, sabent que hi ha un Pla de Gestió del consorci que cobrirà eixa demanda social”.
El nou dispositiu serà un model superior a l’actual -el qual continuarà prestant servei- i cobrirà les mancances detectades. No obstant això, les conclusions de l’estudi respecte al funcionament del Punt Net Mòbil (PNM) apunten que aquest sistema fomenta la separació en origen. El PNM també augmenta el nombre de visites per habitant als punts nets i redueix considerablement la creació d’abocadors incontrolats, com ha defensat l’enginyer municipal, Cristóbal Badenes, al congrés internacional.
Cal recordar que durant aquest VIII Simposio Iberoamericano de Ingeniería de Residuos d’Asunción (Paraguai) també ha exposat el seu treball el catedràtic Antonio Gallardo, del Grupo de Ingeniería de Residuos (INGRES) de la Universitat Jaume I, respecte al projecte pilot de recollida de restes orgàniques desenvolupat a Castelló entre setembre de 2018 i març de 2019. Arrel de la prova i a la llum dels resultat, el departament que dirigeix Garcia instal·larà 1.100 nous contenidors marrons per facilitar la separació de residus i optimitzar els recursos del servei de recollida.