L’adquisició de fons bibliogràfic i obres d’art, entre les mesures que aspiren a «garantir la supervivència del sector cultural, com a motor de l’economia de Castelló»
La Regidoria de Cultura de Castelló, a càrrec de l’edil Verònica Ruiz, ha traçat un pla per a combatre els efectes de l’aturada provocada per la crisi sanitària en el sector. Les mesures estan especialment orientades a reactivar els negocis de la ciutat vinculats a les activitats artístiques i «garantir al final d’aquesta crisi la supervivència del sector cultural, com a creador de llocs de treball i de riquesa i part del motor de l’economia de Castelló».
Així ho ha manifestat la regidora, per a qui la prioritat inicial ha de ser «la reprogramació de tota l’activitat cultural suspesa, com així s’està realitzant a la resta de capitals del nostre entorn, amb una aposta ferma per la indústria cultural de proximitat, això és, professionals locals, comarcals i valencians». Segons Ruiz, «moltes companyies, sales o productores donen la temporada anual per perduda i la nostra responsabilitat és que això no siga així, garantint els compromisos adquirits només la situació sanitària ho permeta».
En aquesta mateixa línia, Ruiz ha anunciat dues accions adreçades als negocis locals com són l’adquisició de fons bibliogràfic a les llibreries, el qual serà incorporat a les biblioteques municipals i prioritzarà les obres d’autors i autores locals i valencians. Així mateix, Cultura considera cabdal l’adquisició d’obra contemporània a les galeries d’art de la ciutat per tal d’«evitar el seu tancament i donar espai als artistes locals per a promocionar el seu treball».
Cal destacar que les mesures excepcionals previstes pel departament de Cultura se sumarien a les habituals subvencions de concurrència competitiva a associacions culturals. Aquestes ajudes suposaran la posada en circulació de 60.000 euros, fonamentals per «donar oxigen a les entitats i permetre que reactiven la seua activitat el més prompte possible».
En consonància amb el Consell i la Diputació
Per a la regidora de Cultura de Castelló, “les administracions, especialment la local, hem de ser exemple i mostrar sensibilitat i responsabilitat front a aquesta dura situació”. És per això que Ruiz ha celebrat l’anunci de la Conselleria del pla Reactivem per al sector i la injecció 4 milions d’euros a banda dels fons ja pressupostats inicialment. A més, el consistori aspira a treballar de la mà de la Diputació de Castelló per recuperar “la cultura com a servei públic i creador de riquesa en la nostra societat i suport econòmic de tantes famílies”.