El govern municipal desgrana les línies estratègiques d’uns comptes per a la reactivació i que reforcen les polítiques del benestar

L’Ajuntament de Castelló comptarà en 2022 amb un pressupost municipal que creix fins als 197,5 milions, un 1,92% més que l’any passat i un 21,08% respecte a 2015. Es tracta del pressupost més alt i inversor fins hui. Les línies estratègiques d’aquests comptes, que han sigut aprovades aquest dimecres en una Junta de Govern Local extraordinària, han sigut presentades en roda de premsa per l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; el regidor d’Hisenda, David Donate; i els tinents d’alcaldia Ignasi Garcia i Fernando Navarro.

L’alcaldessa ha destacat que “els de 2022 són uns pressupostos pensats per a avançar en el model de ciutat sostenible i saludable”. “És també un pressupost social, que impulsa mesures per al benestar de la ciutadania, i un pressupost per a rellançar Castelló com a ciutat emprenedora i d’oportunitats”, ha recalcat. Marco ha apuntat a més que es tracta del pressupost més inversor amb 22,96 milions d’euros d’inversions reals, la qual cosa suposa un 5,40% més que l’any passat.

Així mateix, ha posat en valor l’impuls a les polítiques socials i d’ocupació que el govern municipal ve reforçant des de 2015. “Aprovem un nou augment de la inversió en Benestar Social, que creix un 5,74% en passar de 16,46 milions enguany a 17,41 per al pròxim exercici”, ha indicat. El pressupost també confirma l’aposta per les polítiques actives d’ocupació amb una partida de 7,2 milions, un 16% més que en 2021 i un 685% més que en 2015).

Marco ha destacat a més la incorporació de fons europeus “com a generadors d’oportunitats i desenvolupament sostenible”. En aqueix sentit, en 2022 s’impulsaran una dotzena de projectes cofinançats, entre ells, la millora de la mobilitat ciclista i per a vianants de l’avinguda de Lledó, la reforma de la Pèrgola, el camí La Ratlla, o el Centre d’Envelliment Actiu i Saludable. També ha apuntat que es continuarà impulsant l’Agenda Urbana 2030, així com projectes que són importants per al turisme i la reactivació econòmica com són Escala a Castelló o els esdeveniments musicals d’estiu.

El regidor d’Hisenda i primer tinent d’Alcaldia, David Donate, ha desgranat les línies estratègiques del pressupost en les àrees de Benestar Social, Dependència i Infància; Ocupació; Urbanisme, Gent gran, Mobilitat Sostenible i Innovació Comercial, entre altres. En Urbanisme, per exemple destaca l’avanç en projectes com el de la ronda de circumval·lació ‘Ronda Oest’, la reurbanització de l’avinguda Castell Vell, la canalització del Barranc del Sol al seu pas pels grups Sant Agustí i Sant Marcos, el nou consultori de Benadressa i el milió d’euros destinat al Pla d’Inversions de Reactivació Econòmica (Pirecas), entre altres.

Donate ha apuntat també que el pressupost “mantindrà els convenis de suport a les associacions de comerç local amb una subvenció de 20.000 euros per a Castelló Espai Comercial i altres 20.000 per a Comerços del Raval, i s’ampliarà aquesta línia amb altres 20.000 euros per al Mercat Central i 6.000 per al Mercat de Sant Antoni”.

El segon tinent d’Alcaldia, Ignasi Garcia, ha defensat que “des de l’Acord de Fadrell volem que l’Ajuntament siga el motor econòmic de Castelló”, i ha resumit el pressupost del 2022 en tres eixos imprescindibles: “Un revulsiu econòmic per a autònoms i xicotets empresaris, que són els qui creen riquesa i treball a la nostra ciutat; un rescat social amb inversions, ajudes i oportunitats per a ajudar a les famílies més vulnerables; i amb un impuls decidit per l’economia verda i la sostenibilitat ambiental”.

Fent referència a les accions basades en la sostenibilitat, l’edil Garcia ha posat en relleu els prop de 20 milions d’euros del pressupost per una ciutat verda, neta i que “avança en hàbits sostenibles gràcies al programa d’educació ambiental, al servei de recollida, a l’ampliació de la flota de contenidors de selectiva i per aqueixa transició cap a l’economia circular”.

Garcia també ha posat en valor el Pla Edificant, que suposarà “una inversió de 7,7 milions d’euros per a la construcció d’escoles, dignificant l’ensenyament públic i creant llocs de treball a la ciutat”. El segon tinent d’Alcaldia ha incidit a més en l’aposta per la cultura “amb un pla ambiciós i una programació envejable, amb ajudes i subvencions, per a impulsar els artistes locals i el sector”. Quant a les polítiques d’Igualtat, Garcia ha ressaltat que “davant els últims episodis d’ofensiva de la ultradreta resulta més necessari que mai aquestes polítiques per la igualtat, la diversitat, la tolerància i la llibertat a la nostra ciutat”.

El tercer tinent d’alcaldia, Fernando Navarro, ha destacat que el pressupost “condensa les nostres voluntats per a transformar en profunditat la ciutat” i ha afirmat que és “decisiu per a la recuperació econòmica postpandèmia i per a un canvi de rumb a l’Ajuntament” que incorpore dinàmiques que atenguen amb agilitat demandes de la ciutadania, com el dret a l’habitatge digne, a l’aire net, a un entorn natural cura o a una alimentació saludable.

La Regidoria de Transició Ecològica executarà el pressupost acompanyat per primera vegada d’una estructura administrativa pròpia. Ascendeix a 1,12 milions d’euros, un 18% més respecte a 2021 i el triple en comparació a 2015, per a avançar en la recuperació del sector primari i en la millora de la conservació i la qualitat ambiental. En el Pla de Reactivació Agrària contempla partides, entre altres, per a dinamitzar el Parc Agrari i promoure ajudes per a projectes agroecològics; en conservació del medi natural, el Pla de Vigilància de la Marjaleria; en qualitat ambiental, el Pla de Millora de Qualitat de l’Aire; i en transició energètica, el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia i el programa d’estalvi energètic en escoles de Castelló Brilla.

Per part seua, la Regidoria d’Habitatge continuarà treballant a incrementar els lloguers assequibles i fomentar la rehabilitació, amb el desenvolupament d’un nou conveni amb entitats del tercer sector per a reformar habitatges en situació de vulnerabilitat social i econòmica, ampliant les ajudes per a la Borsa de Lloguer Municipal, i activant un nou servei per a reforçar la gestió dels habitatges municipals.