Garcia: “El Govern de la dreta de Castelló continua sense facilitar els protocols per als treballadors i treballadores que estan al carrer i això demostra que no els preocupa els efectes de la calor extrema en les persones”.

Mentre el Ministeri de Sanitat ha posat en marxa el Pla Nacional d’Actuacions Preventives per a Altes Temperatures, el govern de la dreta de Castelló continua sense facilitar a l’oposició els protocols per als treballadors i treballadores que estan al carrer i continua sense anunciar cap mesura per a combatre els efectes de les onades de calor. En aquest sentit, el govern de PP i Vox no estaria complint acords que es van prendre en seu plenària en novembre a instància de Compromís per tal de fomentar les zones d’ombra i crear espais preparats perquè, sobretot la gent gran, tinguen un lloc de refresc en cas que pugen molt les temperatures.

Segons les dades que facilita el Pla que ha activat el govern, l’any 2023 es calcula que a Espanya van haver-hi 3.009 morts directes per les altes temperatures, tot i que és possible que hi haguera més. Pel que fa a la ciutat de Castelló, el Pla Estatal assegura que durant l’any 2023 vam haver d’activar 27 vegades el nivell 1, de risc baix, 3 vegades el nivell 2, de risc intermedi i 3 vegades el nivell 3, que és el de màxim risc de calor.

Ignasi Garcia, portaveu de Compromís a l’Ajuntament de Castelló ha recordat que a petició de la formació valencianista es va aprovar realització de protocols perquè s’actuaren i es prengueren mesures per tal d’evitar els efectes de les onades de calor. “Compromís hem sol·licitat el Pla d’ombres i els seus protocols que es van aprovar al Ple de novembre, compromís hem sol·licitat”. El portaveu considera una mostra de deixadesa cap a les persones que l’Ajuntament no tinga encara llestos els protocols quan ja comença a fer molta calor.”

L’edil valencianista ha assenyalat que el govern es va comprometre a garantir la seguretat tèrmica dels treballadors i les treballadores que realitzen tasques de l’Ajuntament a l’aire lliure en l’època estival, tant del personal propi, com el contractat a través dels plans d’ocupació per dur a terme la neteja i el manteniment de les séquies, així com el personal que depén dels contractes amb l’ajuntament. “Vam plantejar mesures com adaptar els horaris dels treballadors i les treballadores que desenvolupen tasques a cel descobert durant les onades de calor i vetlar perquè les empreses amb les quals tenim serveis contractats també garantisquen la seguretat dels treballadors i les treballadores durant l’època de temperatures extremes”, ha afegit Garcia.

El portaveu també ha recordat que en un dels punts que hi havia a la moció presentada per Compromís incloïa les ombres de les escoles, com era la del Col·legi Mestre Canós. En aquest cas, Garcia ha retret al govern que tot i no ser una inversió significativa, “hem hagut de fer arribar Compromís una queixa al Síndic de Greuges perquè el govern municipal actuara”.