“La plaça de la Pau serà més verda, més accessible, humana i europea”. Així ha resumit l’alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, l’impacte que sobre aquesta cèntrica i emblemàtica plaça de la ciutat tindrà la reforma projectada amb fons europeus. Aquest dimarts ha presentat amb el regidor d’Urbanisme, José Luis López, l’avantprojecte per a l’adequació i remodelació de la plaça de la Pau, que passarà per Junta de Govern per a la seua aprovació abans que finalitze l’any.

La rehabilitació implementarà en la plaça un disseny més actual i obert, amb un ampli protagonisme de la ceràmica, que s’utilitzarà per a tot el paviment i amb el qual volem donar uniformitat a la plaça i els seus voltants des del punt de vista estètic. L’aposta per la ceràmica en els usos urbans és a més una reivindicació d’aquest sector industrial clau que volem tindre en compte, i a més en tractar-se d’un producte de quilòmetre zero, porta implícit un benefici ambiental.

L’avantprojecte contempla també elements per a sumar atractiu i funcionalitat a l’espai com una font tipus guèiser, jardins verticals per a cobrir la zona de lavabos, la millora de les zones de descans i de la il·luminació, o un sistema de drenatge sostenible.

L’actuació, amb 834.000 d’inversió cofinançada pels fons europeus FEDER i l’Ajuntament, té entre els seus principals objectius reduir els nivells de contaminació acústica i de l’aire; fomentar els desplaçaments sostenibles; blindar l’accessibilitat, suprimint les barreres arquitectòniques; i facilitar la lliure circulació de les persones en condicions de seguretat, accessibilitat i comoditat. Per això, una xarxa de pilons amb il·luminació led diferenciarà les zones de trànsit rodat de les reservades a vianants.

En la línia que marca Europa per a aconseguir la petjada de carboni zero en 2050, i igual que estan fent les ciutats de més de 50.000 habitants, el repte d’aquesta operació és reduir el trànsit rodat en favor dels mitjans de transport blans com la bicicleta; baixar els nivells de contaminació i prioritzar al vianant.

En aquest sentit ha indicat que es limitarà a un únic carril, enfront dels dos actuals, el pas de vehicles en el tram de calçada que connecta el carrer Herrero amb el carrer Major. D’aquesta manera, l’espai d’aquest segon vial acollirà un nou carril bici que connectarà l’eix entre Herrero i la plaça de la Pau amb Gasset. Per a recolzar l’ús de vehicles elèctrics, es contempla també la ubicació de punts de recàrrega.

L’accessibilitat s’incrementarà, entre altres mesures, gràcies a la substitució de les actuals jardineres elevades, que tanquen la plaça i obstaculitzen el trànsit de persones, per altres integrades en el paviment i anivellades a la superfície sense reduir les zones verdes. Castelló, declarada segona Ciutat Accessible 2020 per la Comissió Europea després de Varsòvia, fa un nou pas en aquest repte amb la remodelació de la plaça de la Pau.

La plaça de la Pau se situa en ple nucli urbà i en un enclavament privilegiat junt a un de els accessos principals al centre: contigua al carrer Herrero i a les portes del carrer Major, envoltada de comerços, bancs, locals d’hostaleria i annexa al traçat del TRAM. El seu element més singular és el quiosc de disseny modernista que la corona, emplaçat enfront del Teatre Principal de finals del segle XIX. És un espai de trànsit habitual però  amb  una  funcionalitat limitada que requereix una adaptació a les necessitats actuals i a l’evolució de la ciutat.

L’adequació i reforma d’aquesta plaça és una de les actuacions incloses en l’Estratrègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló. La ciutat ha executat ja el 74% de la inversió global d’EDUSI, de 20,2 milions d’euros. La previsió és arribar al 100% d’execució de projectes al desembre de 2022, convertint-nos possiblement en l’únic ajuntament d’Espanya a aconseguir aquest percentatge.