Garcia: «Aquesta proposta de model energètic democratitza l’accés a l’energia i la fa més sostenible, i a Castelló generaria fins i tot un excedent energètic»

El grup Compromís per Castelló planteja impulsar l’autoconsum i fomentar les comunitats energètiques a la ciutat per reduïr la dependència energètica de les grans plantes solars fotovoltaiques i democratitzar l’accés a l’energia i fer-la més sostenible. Es proposa aprofitar la teulada dels edificis per a instal·lar panells solars i el sòl degradat o ja urbanitzat per a construir plantes fotovoltaiques comunitàries, a fi d’aconseguir una producció anual potencial que podria arribar als 580.300 megawatts (MW), generant més llum de la que consumeix la nostra població actual amb un excedent energètic que arribaria a 316.949 persones a la capital, quasi el doble (+182%) de la població actual de 174.264 habitants només utilitzant el 40% dels sostres.

Aquesta és las base del nou pla de Compromís per al canvi de model energètic, que també inclou la creació d’una Agència de l’Energia, en una transició que vol accelerar donant més capacitat de decisió a la ciutadania, presentat aquest dilluns la síndica a les Corts Papi Robles i els diputats autonòmics Carles Esteve i Vicent Marzà sota el títol de ‘Comencem pel sostre’.

El portaveu de la coalició, Ignasi Garcia, ha volgut destacar que «instal·lant plaques solars al 49% dels terrats de la ciutat de Castelló generariem un 82% més de l’energia que consumim cada any». «L’aposta per una transició a un nou model energètic, descentralitzat, en xarxa, d’autoconsum, que no faja emissions de C02 amb energies renovables, passa, i eixa és l’aporta de Compromís, pels nostres terrats», ha assenyalat.

La campanya, que es pot consultar en el web comencempelsostre.com, estima que a Castelló de la Plana, aprofitant el 40% de la superfície de les teulades i cobertes es podrien produïr 580.300 MW, que donarien energia a 316.949 persones, atenent al consum actual per habitatge (1.830,89 Kwh) i la potència instal·lable de 366.772,30 Kwp.

La campanya contempla també visites als municipis per a donar a conéixer el model que planteja aquesta coalició, amb el qual es pot tindre una energia sostenible i democràtica i una factura de la llum barata ara i d’ací a trenta anys, sense destruir el territori.

A Castelló, des de les àrees de Compromís, ja es treballa en la creació de comunitats energètiques amb el projecte 50/50 als centres educatius, compartit amb Transició Ecològica, i s’aborda ja el projecte d’instal·lació de plaques solars en centres educatius i edificis públics de la ciutat per rebaixar la factura energètica i fer partícep a la societat de les mesures proposades perquè la transició energètica siga respectuosa amb el mediambient i prioritze els interessos de les persones front als de les multinacionals. Ara, només posant plaques en el 40% dels sostres, la majoria dels pobles podrien generar més llum de la que consumeix la seua població actual.

La coalició estableix diferents nivells de prioritat en les instal·lacions: incentivar la cobertura de plaques en teulades urbanes i polígons industrials i, si s’ha d’instal·lar una planta solar a causa de la demanda elèctrica industrial, que se situe en solars urbans i industrials, o en sòls sense valor agrícola o ambiental. Tot amb la participació i el control democràtic dels ajuntaments i la ciutadania de cada municipi. Per a aixó, l’Executiu té línies d’ajudes públiques i crèdits que financen la instal·lació. Des de Compromís reclamem també al Govern central que augmente el marge per a compartir energia de producció renovable, que passi d’un radi de 500 metres a dos quilòmetres, per a proveir aquelles zones urbanes en les quals no es puguen instal·lar plaques.