La unitat de VioGen de Castelló compleix deu anys en què ha protegit un total de 1.077 dones víctimes de la violència
La Policia Local de Castelló, a través de la Unitat de Protecció de Víctimes de Violència de Gènere (VioGen), està gestionant el compliment de 167 ordres de protecció sobre 163 dones víctimes de la violència de gènere en el que portem d’any. Aquestes actuacions estan emmarcades en el protocol de col·laboració i coordinació entre la Comissaria provincial del Cos Nacional de Policia i la Policia Local de Castelló per a la protecció de les víctimes de violència de gènere, que va ser subscrit en 2011, i per mitjà del qual la Policia Nacional assigna al cos local el 50% de les dones víctimes de la violència masclista que residisquen a la ciutat. La unitat de VioGen de la Policia Local de Castelló va començar a treballar al gener de 2012, per la qual cosa enguany compleix deu anys des de la seua creació. Des de llavors, han gestionat la protecció d’un total de 1.077 dones víctimes de la violència masclista amb ordre de protecció.
En el que portem d’any han sigut assignades per a la seua protecció 130 dones (un 23,8% menys que en 2021) que, sumades a altres ordres en vigor d’anys anteriors, eleva fins a 163 les dones que estan sent objecte de protecció per part dels agents de VioGen. A més, s’han realitzat 4.633 vigilàncies preventives i 453 comprovacions de compliment de les ordres de protecció, la qual cosa suposa un total de 5.086 actuacions de protecció des de gener (un 4,9% més que l’any anterior).
No deixa de ser preocupant que més de la meitat de les detencions efectuades per la Policia Local en el que portem d’any han tingut relació amb la violència de gènere. En concret han sigut 102 detencions d’un total de 180, la qual cosa implica que més del 56% de les detencions efectuades per la Policia Local de Castelló ho han sigut per casos relacionats amb la violència masclista.
De les 130 dones la protecció de les quals ha sigut assignada enguany a la unitat, dues són menors d’edat; 30 tenen entre 19 i 30 anys; 40 dones entre 31 a 40 anys; 38 dones tenen de 41 a 50 anys; 19 entre 51 i 70 anys; i una dona major de 70 anys.
Per part seua, la regidora de Feminisme, Verònica Ruiz, vol aprofitar el Dia Internacional contra la violència de gènere per a posar també en valor el treball ingent del Servei d’Igualtat d’Oportunitats, que treballa tots els dies de l’any per a previndre, detectar i atendre les dones que pateixen algun tipus de violència masclista, i per la seua col·laboració amb la unitat VioGen. “Des del SIO donen atenció jurídica, psicològica i dissenyem itineraris específics per a cada dona que pateix algun tipus de violència”, ha indicat. A més, Ruiz ha destacat “la tasca que desenvolupen en matèria de formació en tots els centres educatius de la ciutat per a sensibilitzar i previndre les violències masclistes”.