Garcia i Marzà destaquen l’FP arrelada al territori per generar ocupació de qualitat i recuperar la participació dels treballadors en els resultats empresarials de firmes que reben finançament públic
Nomdedéu destaca la implantació al Grau de l’empresa Next Tuna, que invertirà 70 milions d’euros i crear 50 llocs de treball
Compromís per Castelló ha reivindicat la reducció de la jornada laboral a quatre dies o 32 hores setmanals sense pèrdua salarial a través de programes que contemplen incentius econòmics per a les empreses, així com mesures d’acompanyament i formació, a més de recuperar la participació de les persones treballadores en els resultats empresarials de les empreses que reben finançament públic, garantint un repartiment mínim de les millores de productivitat i dels beneficies empresarials amb les persones treballadores. Són dos de les mesures estrella en matèria d’ocupació de la coalició que ha desgranat aquest dimecres al Grau el secretari autonòmic d’Ocupació i director general de Labora, Enric Nomdedéu; juntament amb el candidat a l’alcaldia de Castelló, Ignasi Garcia; el candidat a Les Corts per Castelló, Vicent Marzà; la candidata a Les Corts Verònica Ruiz i la candidata municipal Vera Bou.
És precisament al Grau on Compromís crearà un punt d’atenció laboral municipal on difondre els serveis municipals laborals i atendre les necessitats laborals del districte marítim, i on posarà en marxa el nou centre integral d’FP marítim-pesquera per tal d’adaptar l’oferta educativa de la nostra ciutat a les necessitats reals del teixit productiu local. Una FP i una formació que Compromís vol enfortir i cosir al territori treballant amb el teixit productiu per generar una ocupació de qualitat. I un exemple és la Química, que té a Castelló el primer Centre de Referència Nacional de Fabricació Ceràmica de Labora.
En el context del projecte d’FP amb especialitats marítim-pesqueres, Nomdedéu ha destacat la pròxima instal·lació al Port del Grau de Castelló de l’empresa Next Tuna, que vol invertir 70 milions d’euros i crear 50 llocs de treball. Un projecte que construirà al Port la primera instal·lació d’aqüicultura destinada a la cria de la tonyina, usant el sistema de gàbies surants, totalment innovador i que depura l’aigua utilitzada, sent neutre mediambientalment, i que ha estat seleccionat com a guanyador en la categoria d’aliments sostenibles, del BlueInvest Day de la Comissió Europea.
El secretaria autonòmic ha assenyalat que durant els darrers quatre anys, el mercat laboral valencià, i el món del treball i de l’empresa en general, ha sofert tot un seguit de canvis i transformacions sense precedents: l’atur estava al 23% i l’hem aconseguit reduir al 13,5%; al País Valencià s’han creat 438.531 llocs de treball en termes d’afiliacions, el que suposa un increment del 26,6%, 7 punts més que a l’Estat; i l’atur registrat ha baixat un 30,4% des de maig de 2015; i la inversió estrangera ha passat de 261 milions d’euros el 2015 a més de 2.000 milions, i amb els governs del Botànic han vingut més de 6.600 milions en inversions. Són dades que mostren la feina feta, però volem un nou impuls a les polítiques d’ocupació. I hem fet possible, per exemple, la contractació de més de 15.000 joves a ‘Avalem Joves’, hem invertit més de 1.000 milions d’euros en ‘Avalem Experiència’ per als majors i hem desenvolupat un nou ‘Avalem Dones’ per recolzar la contractació de dones, especialment en l’àmbit rural, entre altres.
“Hem fet molt però cal donar un nou impuls a les polítiques d’ocupació -ha dit Nomdedeu-, amb un nou marc valencià de relacions laborals que garantisca el dret a un treball digne, respectuós amb les necessitats de conciliació familiar i personal, i que aposte per la corresponsabilitat i la cogestió democràtica de les empreses, per treballar menys i viure millor. Cal incrementar la participació de les persones treballadores en els resultats empresarials i incrementar el reconeixement legal i social del treball de cures i del voluntariat, promovent una distribució justa del treball entre homes i dones; reconèixer l’experiència laboral de les persones que desenvolupen aquestes tasques, i garantir un Servei Valencià d’Ocupació pròxim, participatiu i innovador”.
El candidat a l’alcaldia de Castelló, Ignasi Garcia, ha destacat, tanmateix, que cal una formació per al futur, un nou model de Formació Professional arrelat a l’empresa. I garantirem la col·laboració amb Labora en el disseny d’accions formatives/ocupacionals, millorar les accions d’orientació laboral i evitar duplicitats innecessàries, crearà una oficina d’atenció municipal als/a les autònoms/es, oferint finestreta única per a tramitar gestions amb l’ajuntament, informació d’ajudes, subvencions, crèdits i també que siguen punt de formació continuada.
Compromís crearà un centre especial d’ocupació municipal, dirigit a facilitar la inserció laboral de persones amb diversitat funcional i incrementarà la creació de contractes d’inclusió social per a garantir les oportunitats laborals als col·lectius vulnerables. En matèria educativa, i en clau municipal, Compromís fomentarà l’FP dual, especialment aquelles relacionades amb química, energia i aigua, per la seua alta ocupabilitat, ampliant, tanmateix, l’oferta formativa en ocupació vinculada a la transició ecològica, com energies renovables, gestió de residus o legislació climàtica, entre altres, apostant per introduir criteris de sostenibilitat en totes les professions, especialment també en l’àmbit del turisme.
Marzà ha assenyalat: “Les nostres prioritats són clares. Cal situar el treball com a element de progrés social al servei de les persones i de la societat. Tenim dret i volem treballar, però també volem poder disposar del nostre propi temps per allò que veritablement ens importa. Perquè només així de fet, podrem tenir persones treballadores més productives, més creatives, arrelades a les seues empreses i amb millors condicions de salut i seguretat. El futur també passa ineludiblement per la formació professional per a l’ocupació, per enfortir-ne l’oferta pública, i sobretot per ajustar-la a les necessitats d’una societat dinàmica que també persegueix objectius socials i ambientals més enllà dels purament econòmics, als quals el treball hi ha de poder contribuir positivament. En això, i en molt més, consisteix el nou model de relacions laborals valencià centrat en les persones i el seu benestar que volem construir des de Compromís”.