El balanç de la campanya del tractament contra mosquits del primer trimestre s’ha tancat amb més de 800 punts d’aplicació de fumigacions en zona urbana i Marjalería, polígons, ajuste depuradora, ajuste riu Sec, sèquies, etcètera. Les actuacions s’han centrat en punts concrets i en zones obertes que per les seues característiques contenen aigua de forma quasi perenne i que poden representar focus actius.
Les zones i tractaments es van realitzant seguint un cronograma i un ordre de zones que s’adapta a les condicions meteorològiques. Així, al gener es van duplicar les tasques realitzades respecte al cronograma inicial per les càlides temperatures que es van registrar. Els tractaments són continus i rotatoris ja que la persistència del producte larvicida sol ser d’uns quinze dies, per la qual cosa hi ha zones en les quals s’ha aplicat el tractament en més d’una ocasió.
Les actuacions consisteixen en prospeccions contínues i repetides sobre els focus de mosquits catalogats, aplicant tractaments larvicides en el moment oportú, de manera que es minimitze l’eclosió d’adults, emprant per a açò productes específics i ajustant les dosis i condicions a les característiques de cada jaciment.
D’altra banda, l’Ajuntament també va a provar per primera vegada un pla biològic de lluita contra mosquits i altres plagues que complemente els tractaments biocides que s’apliquen en l’actualitat i que està dotat amb 35.000 euros.
Col·laboració ciutadana Malgrat aquest esforç, és imprescindible la col·laboració ciutadana, especialment en la lluita contra el mosquit tigre, l’espècie que més molèsties sol ocasionar. Segons les dades facilitades per l’empresa que s’encarrega dels tractaments contra mosquits, el 80% dels punts de cria es troben en zones privades, com a cases deshabitades temporalment o abandonades i segones residències on sol haver-hi recipients abandonats que acumulen aigua de pluja.