On està l’atac a la llibertat de les famílies que tan cloqueja la gran família PPera i els seus interessos? Les xifres finals d’admissió són contundents i evidencien les manipulacions i mentides en contra de la Conselleria d’Educació. No a soles la immensa majoria no anirà a un centre que no estiguera entre les seues prioritats, sinó que el nou sistema d’admissió aplicat ha millorat la llibertat de les famílies per escollir els centres on volien matricular gràcies a la baremació de totes les opcions. Enguany les famílies valencianes han ampliat en un 26% el nombre d’opcions assenyalades per ordre de prioritat de centres sostinguts amb fons públics en Infantil de 3 anys per al curs 2016-2017.
Les famílies han triat als centres, i no els centres a les famílies.
La realitat és contundent i posa a cadascú al seu lloc. Mostra que les crítiques que ha rebut el conseller Vicent Marzà obeïen a interessos ben allunyats de la qualitat educativa i del benestar del alumnat.
En concret, la xifra és d’un 87,2% d’admesos en primera opció, un 93% si sumem la primera i la segona, i fins el 97,1% comptant totes les sol·licituds presentades. El 2,9% restant només ha marcat una o dues opcions en la sol·licitud, no han aconseguit la plaça demanada, i serà cada Consell d’Escolarització Municipal qui els reubicarà. A les comarques de Castelló el resultat és del 86% i la suma de la primera i la segona opció puja al 92,3%.
No hi ha cap dubte que el procés d’admissió d’enguany ha millorat la llibertat de les famílies per escollir els centres on volien matricular gràcies a la baremació de totes les opcions especificades en la sol·licitud. Els auguris interessats d’alguna gent, que afirmaven sense cap vergonya que seria l’administració la que escolliria els centres de cada xiquet, han quedat en absolut ridícul: s’ha garantit per a les famílies la llibertat d’elecció de centre d’una manera rigorosa i transparent.
Cal recordar que la baremació de cada sol·licitud s’ha realitzat per primera vegada de forma automàtica amb un programa informàtic per a garantir l’objectivitat en el procés i la baremació exacta per a cada alumne. A més, atès a criteris objectius per a garantir la igualtat d’oportunitats sense permetre que els centres atorgaren punts subjectius que no atenien a cap criteri de rigor.
Un altre element que ha modificat substancialment el procés d’admissió ha estat la baixada de ràtios per millorar la qualitat educativa. Donat que hi havia menys places per unitat es podria haver ressentit el percentatge d’admissions de les sol·licituds.