Un total de 33 associacions i federacions de veïns i entitats sectorials, integrades en el Consell Municipal de Participació Ciutadana participaren en els tallers per a la formulació de projectes que fomenten la participació ciutadana per a concórrer a les subvencions de 2016. Aquests cursos han sigut organitzats per la Regidoria de Participació Ciutadana, dirigida per Ali Brancal, amb la intenció que “les associacions es troben acompanyades i orientades en tot moment per a elaborar els projectes que fomentaran la participació en els seus districtes”, com va ha destacar Ali.
Brancal es va mostrar “molt contenta i agraïda per l’enorme interès mostrat per les diferents associacions i per l’alt grau de participació de les mateixes en aquests tallers. És importantíssim aqueix grau d’implicació per a aconseguir l’èxit en els nous models de participació ciutadana que volem impulsar des de la Regidoria”.
“Han pogut aprendre tècniques per a presentar els projectes a les subvencions, reflexionar sobre conceptes que són bàsics a l’hora de realitzar-los com quins són els objectius, quina és la fonamentació del projecte, per a què el realitzem o quins recursos anem a invertir en el mateix. Tenir clars tots aquests aspectes és molt important a l’hora de realitzar un projecte i quant millor redactat estiga, més possibilitats d’obtenir més punts en la valoració hi haurà”.
“Per primera vegada, hem volgut que la perspectiva de gènere fóra un dels punts a valorar dins d’un projecte i per a açò també calia oferir-los a les associacions informació i formació sobre aquest tema”. Amb la inclusió d’aquest nou requisit es pretén “conscienciar a les associacions perquè facen un exercici de reflexió sobre com afecta de forma diferent a homes i dones allò que es pot fer en els barris, per exemple”.
Aquests tallers es van celebrar en les instal·lacions del Centre Urban i van ser dirigits per Virginia Morales, de la Fundació Horta Sud, van servir per a explicar als assistents aspectes com la fonamentació i objectius del projecte, despeses subvencionables, llenguatge inclusiu i perspectiva de gènere i, en definitiva, tots aquells criteris que figuren en les bases i estan destinats a la valoració dels projectes de participació ciutadana.
La formació es va realitzar en quatre jornades, així, el primer taller celebrat el 27 d’abril va comptar amb la participació de 24 persones en representació de 17 associacions i entitats; mentre que el celebrat el dia 28 va comptar amb 18 persones de 15 associacions o entitats diferents. Durant el mes de maig, es van realitzar altres dos tallers de caràcter complementari. El del dia 25 va comptar amb la participació de 8 persones de 7 associacions i el del dia 26 amb 6 persones de 5 associacions. En el cas d’aquests últims tallers es va realitzar una formació d’assessorament molt més personalitzat i que servira com a guia per a la creació de projectes que concorren a la convocatòria de subvencions de participació ciutadana.
Les subvencions pretenen afavorir que les associacions puguen realitzar activitats en benefici de la ciutadania, enfortint el teixit social i la implicació en el procés de presa de decisions que afecten la ciutat. La intenció de la convocatòria de subvencions és la d’oferir suport a projectes d’associacions veïnals amb accions formatives en matèria de participació que impulsen accions innovadores o de cooperació entre associacions, compartint recursos, que treballen en la major transparència o que puguen col·laborar en l’acció de l’Ajuntament en les seues zones.