Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC-Compromís, d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament d e Castelló, proposa l’adopció de la següent:
MOCIÓ
El 31 d’agost de 1963, fa cinquanta anys, va fer el seu darrer viatge la Panderola, un tramvia a vapor que comunicava els municipis de la Plana, des d’Onda fins el Grau de Castelló i des de Vila-real fins el Grau de Borriana i que travessava també els municipis d’Almassora, Castelló, Vila-real, les Alqueries i Borriana.
Potser els més joves passaran per alt aquesta efemèride perquè no són conscients de la importància d’aquell mitjà de transport encara que, tothom, menuts i grans, hauran escoltat i taral·lejat alguna vegada la famosa cançó popular composada pel cinctorrà José Maria Peris. Per tant, mig segle després encara es conserva en l’imaginari col·lectiu un transport públic que feia més fàcil la vida de la gent perquè afavoria la seua mobilitat quotidiana quan no hi havien pràcticament cotxes.
Durant els seus 75 anys de vida, la Panderola es va convertir en un mitjà de transport imprescindible a la comarca més enllà de la seua transcendència econòmica (agrícola, industrial i comercial) perquè permetia les interrelacions humanes i els desplaçaments de la gent afavorien la consciència comuna dels pobles. Amb la seua desaparició, es va imposar l’ús de l’automòbil particular de manera que, a principis del segle XXI ens trobem amb unes mancances de mobilitat insostenibles.
No obstant això, d’uns anys ençà els greus problemes derivats de la dependència absoluta del cotxe han engegat projecte com el TRAM. Una mena de Panderola moderna que pretén unir les principals ciutats de la Plana, encara que amb greus indefinicions en el seu recorregut i problemes de consens social que llastren el projecte per no haver-se planificat adequadament.
Siga com siga, aquell trenet que ara es recorda amb nostàlgia va determinar el desenvolupament de la Plana i va marcar el creixement de les nostres ciutats deixant a les generacions futures un patrimoni que cal conservar, pel seu valor cultural i els aprofitaments que se’n deriven (turístics i econòmics).
En veritat, les aportacions al paisatge de la Plana que va fer la Panderola encara són identificables. Tan profund és el record de la Panderola en l’actualitat, que algunes entitats culturals (com ara el Torrelló d’Almassora i la Asociación de Amigos del Ferrocarril de Castellón i la Asociación Cultural Ferrocarril de Farja), la Universitat Jaume I, mitjans de comunicació provincials i alguns dels consistoris de la comarca han previst organitzar pròximament actes de commemoració del entranyable ‘trenet’ que connectava els nostres municipis.
De fet, 125 anys després de la seua posada en marxa, la Panderola constitueix el principal referent de transport metropolità de la comarca, exemple de treball conjunt de cinc municipis per millorar la seua mobilitat i la seua competitivitat.
En aquest sentit, la Diputació Provincial va aprovar impulsar un conveni amb els municipis de Castelló, Almassora, Alqueries, Borriana, Vila-real i Onda per tal de posar en marxa un projecte comarcal que senyalitze el recorregut com una mena de recurs turístic, històric i didàctic, com ja s’ha fet entre Vilareal i les Alqueries. Aquest conveni, que requereix de l’acord dels municipis per on passava la Panderola, planteja, entre d’altres qüestions: impulsar un concurs escolar per tal de triar el logotip de senyalització del recorregut de la Panderola; estudiar la possibilitat que les escoles-taller, escoles populars o les aules de manualitats o activitats extraescolars dels IES participen en l’elaboració dels cartells o les senyalitzacions del recorregut; l’elaboració de materials divulgatius que incorporen les noves tecnologies de la informació i la comunicació en la promoció (turística, educativa i cultural), com ara fullets informatius o una pàgina web que incorpore la possibilitat d’incloure un codi QR en les senyalitzacions per tal que els futurs visitants puguen accedir a la informació històrica de cadascun dels trams de la Panderola.
En atenció a aquestes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:
Manifestar la voluntat de participar del conveni impulsat per la Diputació Provincial per tal de senyalitzar i posar el valor el recorregut de la Panderola.
Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del BLOC-Compromís a l’Ajuntament de Castelló
Castelló de la Plana, 15 d’octubre de 2013.