Enric Nomdedéu Biosca, com a portaveu del Grup Municipal BLOC, i d’acord amb l’article 83 del Reglament Orgànic del Ple i de les seues Comissions de l’Ajuntament de Castelló, proposa l’adopció de la seguent:

MOCIÓ

La transparència en la gestió dels diners públics és cabdal per tal que la ciutadania confie en l’acció de les institucions. En no poques ocasions, l’opacitat en aquesta gestió dels recursos públics és un dels principals motius de la desafecció per la política institucional. Des de Compromís fa anys que expliquem, en un acte públic, en què gasta l’Ajuntament els diners públics, facilitant així que puga aplegar a la ciutadania una informació que massa sovint queda dins dels murs de l’Ajuntament.
En aquest sentit, l’elaboració d’un Full d’Aportacions Ciutadanes, on s’explique d’una manera detallada en què s’inverteixen els impostos i les taxes municipals, resultaria una eina magnífica per clarificar on van els diners que la ciutadania aporta directament a l’Ajuntament. A més a més, i en la línia de facilitar el pagament d’aquests tributs, la informació del Full d’Aportacions Ciutadanes es podria completar amb la possibilitat de personalitzar-ne el pagament, tot permetent a cada ciutadà o ciutadana fraccionar el pagament conjunt d’aquests tributs, a la carta. Així, a la transparència s’afegiria una comoditat econòmica per a la ciutadania, alhora que permetria que l’Ajuntament disposara dels ingressos per tributs distribuïts al llarg de tot l’any.
Aquesta informació, a més a més, hauria d’estar sempre disponible i actualitzada, a través d’una secció específica de la pàgina web municipal, en la línia de la web de transparència que ha posar en marxa la Generalitat de Catalunya. L’objectiu és tendir cap a una transparència absoluta de la gestió municipal i de l’ús dels recursos públics.

En atenció a estes consideracions, i a proposta del Grup Municipal del BLOC-Compromís, el Ple de l’Ajuntament de Castelló acorda:

  1. Impulsar l’elaboració d’un Full d’Aportacions Ciutadanes, que s’enviarà anualment al conjunt de la ciutadania i que oferirà:
    • L’explicació detallada d’on s’inverteixen els impostos i les taxes municipals que provenen dels tributs de cada ciutadà o ciutadana.
    • La possibilitat, una vegada efectuades les modificacions reglamentàries que siguen necessàries, de fraccionar a la carta el pagament dels tributs municipals, de manera que cada ciutadà o ciutadana puga optar per satisfer les seues obligacions del conjunt dels tributs municipals en els terminis i períodes que considere més oportú.
  2. Crear un apartat específic en la pàgina web municipal on figure tota la informació del Full d’Aportacions Ciutadanes i on, també, s’oferisca l’opció de pagament a la carta dels tributs municipals.

Castelló de la Plana, 9 de desembre de 2013.

Enric Nomdedéu Biosca
Portaveu del Grup Municipal del BLOC-Compromís

rebutjada