La portaveu adjunta de Compromís a l’Ajuntament de Castelló, Ali Brancal, ha denunciat que aquest Decret és clarament insolidari i posa en perill la sostenibilitat del sistema, ja que estableix unes condicions econòmiques duríssimes, inassumibles en alguns casos, per a les persones amb discapacitat usuàries de centres i serveis .

La portaveu adjunta de Compromís per Castelló a l’Ajuntament, Ali Brancal, ha explicat avui que “el sector de les entitats sense ànim de lucre que atén les persones amb discapacitat del País Valencià es troba en un moment crític, després de l’aprovació i posada en marxa del Decret del Consell pel qual s’estableix el règim i les quanties dels preus públics a percebre en l’àmbit dels serveis socials. Un decret que s’ha avançat fins i tot a la implantació per part del Govern Central, i que ha vingut a establir unes condicions econòmiques duríssimes, inassumibles en alguns casos, per a les persones amb discapacitat usuàries de centres i serveis”.
Ali Brancal ha comentat que “el decret estableix per a persones amb discapacitat usuàries de Residències, amb caràcter general, una quantitat mínima per a despeses personals fixat en un 19 % de l’IPREM. Al voltant de 101 € mensuals a disposició d’aquestes persones per a roba, perruqueria, podologia, copagament farmacèutic, atenció dental, etc. En cap dels casos rebuts es respecta aquesta quantitat mínima per a despeses personals”.
La representant de Compromís ha aclarit que “des del passat 10 de desembre de 2013, els usuaris del sistema han començat a rebre una comunicació amb la Resolució de la Direcció General de Persones amb Discapacitat i Dependència, on se’ls comunica quina és la seva aportació a partir de l’1 de gener de 2014. Una resolució que no aclareix quin és l’esmentada aportació, ja que no diu si la quantitat indicada és anual, mensual, per dotze mensualitats o per catorze mensualitats. Amb tot, hi ha casos de persones que haurien d’aportar fins a 160 € mensuals més dels que ingressen, quedant automàticament expulsats del sistema”.
Finalment, Ali Brancal afirma que “no es tracta d’eliminar el copagament, ja que aquest es produeix des de fa anys per al manteniment dels serveis socials, però en unes quantitats i proporcions assumibles pel sector. Per tot açò proposem una moció a l’Ajuntament per tal de derogar aquest decret, per considerar-lo insolidari i perquè posa en perill la sostenibilitat del sistema”.