La Marató arriba acompanyada d’activitats paral·leles i 26 punts d’animació que complementen la prova.

Enric Porcar destaca que “la Marató de Castelló porta els valors intrínsecs de l’esport en el seu ADN: el sacrifici, la superació, la solidaritat, el joc net, la perseverança, la il·lusió, la diversió, el respecte, el compromís…  Però a més, se suma un sentiment col·lectiu, una il·lusió compartida, un orgull que recorre tots els carrers de la ciutat.

“La implicació de tota la ciutat, és bàsica per al desenvolupament de la prova fins i tot per al seu resultat esportiu.  Perquè la motivació d’un atleta no és la mateixa quan sent que hi ha tota una ciutat darrere de la prova, quan sent tot el suport del públic i de l’organització.  I així són els i les castellonenques, que ixen al carrer a animar.  Es tracta d’una ciutat bolcada en la Marató en un clar exemple de treball en equip, d’una il·lusió feta realitat.  És un exemple de participació ciutadana amb l’ajuda de desenes de col·lectius veïnals, culturals, fins i tot de col·legis, que fan que també els més xicotets puguen participar i sentir-se protagonistes d’aquesta ‘Gran Festa de l’Esport’”.

Enric també ha explicat que “la Marató de Castelló també és una prova del compromís dels diferents agents econòmics i socials amb el desenvolupament de la nostra ciutat.  Perquè sense l’aportació i la col·laboració de les empreses que avui esteu ací, seria del tot impossible engegar un esdeveniment d’aquestes característiques. De nou moltes gràcies per fer-ho possible.  En aquest sentit, és necessari assenyalar que la nostra Marató va nàixer i ha crescut en plena crisi, amb el vent en contra.  I, precisament per açò, té més mèrit la seua consolidació, i açò és gràcies a les 33 empreses que d’una manera o una altra us impliqueu”.

ACTIVITATS  D’entrada, l’Expomarató se celebrarà els dies 4 i 5 de desembre en la Pèrgola amb 24 expositors de diferents marques, clubs, institucions i empreses.  La formació i l’oci seran la clau amb xarrades per a escolars, exhibicions de jumping, consells tècnics, sanitaris o de nutrició a càrrec d’experts en la matèria com el doctor Miguel Medina o atletes d’èlit com Juan Carlos de la Ossa, Tofol Castanyer o Lola Peñarrocha.

També es presentarà a atletes d’èlit; es recuperarà el Breakfast Run Castelló, un suau entrenament festiu amb la finalitat de posar a punt les cames i conviure tots junts; es fa un  taller de Cross Force; se celebrarà la marató fotogràfica de ADOFA…  Activitats gratuïtes i obertes a totes les edats.

Els més menuts poden optar per la Marató Infantil el dissabte 5 en el parc Ribalta.  Es tracta d’una sèrie de proves, no competitives, per edats, de 5 a 15 anys, destinades a uns 500 escolars.

La Marató s’ha guanyat el reconeixement com a prova solidària i sostenible.  Els corredors podran contribuir amb la solidaritat si lliuren, en finalitzar la prova, el xip a les ONG participants i equival a un donatiu de 5€.  També s’arreplegar roba, calçat i ulleres (els dies 4 i 5 en la Expomarató) material que que arribarà a Etiòpia.  I busca ser una prova  sostenible i ecològica instal·lant punts de reciclat on els corredors hauran de llançar les seues ampolles en els avituallament.

ANIMACIÓ  S’han fixat 26 punts d’animacions fixes i itinerants repartides per tot el recorregut amb la finalitat de que servisquen d’estímul per als corredors en aquells moments en els quals la prova es faça especialment dura i, també, per a que veïns i veïnes puguen gaudir d’una autèntica festa en la ciutat.

Entre les fixes cal destacar el taller de ball i d’animació infantil situats en la plaça Maria Agustina a càrrec de Sagals . L’animació de la Gaiata 2 a la Plaça Fadrell, l’animació infantil en el templet del parc Ribalta a càrrec de Lleuresport, les actuacions musicals en l’avinguda del Rei en Jaume dels Simples i l’exhibició de Cubbá a càrrec d’Apta Vital Sport.  L’exhibició de Tennis Platja en Hort dels Corders amb Patagonia Esport, la marató de spinning en la piscina provincial, el grup d’animació albinegre per part del Club Esportiu Castelló, amb la participació de diferents equips de futbol base de la ciutat als voltants de Castàlia i l’exhibició de Mugendo, en el Grau.

I dins dels grups d’animació itinerant, cal destacar la participació de la Federació de Colles amb l’Escola de Dolçainers i Tabaleters, la Colla Castàlia, l’Associació Cultural Dolçainers i Tabaleters del Grau, els Tambors Desperta Ferro de Els Cavallers de la Conquesta, la Colla El Soroll i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Castelló.

Ja en la recta final se situaran els tambors dels confrares de Santa María Magdalena, el grup de Batukada Ravatuquen i el Centre Asturià amb els seus ‘gaiteros’.