El balanç del programa municipal de Gestió de la Diversitat Cultural en l’Àmbit Educatiu del primer trimestre del curs 2015-16 és fantàstic: en només dos mesos, octubre i novembre, s’han superat els objectius anuals en la majoria dels plans que integren aquest programa pel que el responsable de Benestar Social ha traslladat “l’enhorabona” a tot l’equip de l’agència AMICS i, especialment, a la comunitat educativa dels 20 centres que ja han participat en alguna de les accions formant en interculturalitat a més de 1.000 estudiants.

Més enllà de les dades, el responsable de Benestar Social ha posat l’accent que “aquest programa introdueix la perspectiva intercultural en l’aula per a fomentar la convivència entre persones de diferents cultures o països d’origen.  I ho fa des d’una perspectiva integral ja que es treballa amb el professorat, l’alumnat i AMPA i aquesta és la clau del seu èxit”.  Aquest curs 2015-16, a més, s’ha inclòs com a novetat una línia de sensibilització específica en matèria de refugi a través del projecte Stop Rumors.

Les accions emmarcades dins del programa municipal de Gestió de la Diversitat Cultural en l’Àmbit Educatiu inclouen tallers d’educació intercultural, alumnat i professorat mediador, pati educador, aula de convivència intercultural, projecte Chavi, mediació intercultural i l’espai intercultural de menors.  “Aquest és el programa de major impacte per la possibilitat de sensibilitzar, d’una manera integral, als tres pilars de la comunitat educativa: l’alumnat, el professorat i els pares”, ha insistit l’edil José Luis López.

Els tallers d’interculturalitat i educació en valors, que han registrat ja 314 usuaris, tenen com a objectiu potenciar valors de solidaritat, no violència i interculturalitat com a via de prevenció d’actituds discriminatòries en l’aula. Quant al pla de formació d’alumnat mediador, que suma en dos mesos 134 participants enfront dels 40 com a indicador anual de qualitat, es pretén crear un espai de reflexió, reconeixement i respecte mutu en l’aula sobre la nova realitat multicultural.

La formació de professorat mediador, a la qual s’han adscrit 74 docents i desperta cada vegada més acceptació, acosta a l’equip docent a la mediació escolar com a via de resolució pacífica dels conflictes sorgits en l’aula. Respecte a l’aula de convivència, implica a professorat, alumnat i famílies en valors de solidaritat, no violència i transformació pacífica de conflictes i interculturalitat. La proposta Pati Educador, l’única que està a un centre d’aconseguir el seu indicador anual de qualitat, propicia la trobada intercultural de forma pràctic-vivencial en el si del centre educatiu fomentant l’intercanvi i la creació de llaços i xarxes en els patis dels propis centres educatius. La mediació intercultural té com a objectiu recolzar als recursos municipals i extra municipals en la intervenció que realitzen en els centres educatius.

L’espai intercultural per a menors aposta per la integració acadèmica dels menors realitzant diàriament reforç escolar i diverses activitats relacionades amb les tradicions i les cultures per a afavorir el coneixement de la diversitat cultural. El programa Chavi, que el seu objectiu és motivar a joves *absentistas d’ètnia gitana perquè aprofiten les oportunitats formatives, suma a vuit participants.

El regidor de Benestar Social ha felicitat a tot l’equip de l’Agència *AMICS per una labor “la principal virtut de la qual és avançar cap a una ciutat més integradora i acollidora des de la sensibilització i conscienciació en l’àmbit educatiu”.