L’Ajuntament impulsarà un projecte (denominat Treelabper) per analitzar la qualitat d’espais públics que arrancarà analitzant amb sensors i enquestes el confort tèrmic de dues places:  el conjunt de les Places Major, de la Peixateria i del Mercat, i la Plaça Hort dels Corders.  El possible redisseny de l’espai públic seria així possible amb els resultats científics, psicològics i urbanístics resultants.

El projecte analitza la qualitat de l’espai públic, places i carrers, a partir del confort tèrmic que la gent percep quan es mou per la ciutat.  El sol i l’ombra disponibles determinen els moviments de vianants i ciclistes, que trien els seus recorreguts determinats per la seua sensació de confort o desgrat.  Per exemple, segons els mesuraments realitzats, en la plaça Hort dels Corders hi ha una diferència de fins a tres graus en les zones amb arbrat de grandària mitjana i el centre de la plaça mentre que en la plaça de la Peixateria, on també hi ha arbrat, la temperatura és 1,2º inferior a la plaça Major.

Aquest projecte pilot està 100% finançat per Europa dins del programa Climate_KIC, la major iniciativa de la UE sobre el canvi climàtic.  Es tracta de la major col·laboració pública-privada d’Europa centrada en la innovació per a mitigar el canvi climàtic i adaptar-se al mateix.  Climate_KIC està format per empreses, institucions acadèmiques i organismes públics.