El vicealcalde i regidor de Transparència i Modernització ha presentat aquest  “instrument informàtic que ens permet posar-nos al dia, no solament en el que marca la llei de transparència, sinó també en els indicadors internacionals.  Es tracta també de complir amb el compromís de transparència amb la ciutadania de Castelló que aquest govern va adquirir des del primer dia”.

El panell és accessible des de la web municipal i consta de set apartats diferents: Participa, Indicadors, Observatori, Pressupostos, Transparència, Laboratori i Pla de Transparència i Govern Obert.  També es pot accedir a les ‘Píndoles de Transparència’, una sèrie de dades singulars (el nombre de vehicles que conformen la flota municipal, quina entitat és la que més subvencions rep, quina és l’obra més important realitzada enguany…) que aniran canviant.

Enric ha explicat que “aquest no és el treball definitiu, sinó una primera aproximació.  Es tracta ja d’un treball excel·lent per part dels tècnics de l’Ajuntament, però ells volen cercar l’excel·lència fent un pas més enllà amb una nova versió”.

Enric Nomdedéu presentarà, dins de l’apartat de bones pràctiques, el Panell com a exemple a seguir per la resta d’ajuntaments valencians, el pròxim 3 de febrer, a València, on la Conselleria de Transparència ha convocat a totes les grans ciutats valencianes que disposen d’àrea de transparència.

ELS APARTATS

Participa és una aplicació que es va presentar al setembre i que permet prioritzar les accions de govern.  Permet a la ciutadania votar les propostes que més els interessen o fer consultes i preguntes sobre les prioritats de l’equip de govern.

Indicadors mostra els indicadors internacionals ITA (Índex de Transparència dels Ajuntaments) organitzats per temàtiques i en format pregunta a la qual es respon amb la informació municipal.  Aquests indicadors permeten avaluar l’Ajuntament com a organització i mostren si s’està donant la informació correcta.

L’Observatori Estadístic, que es va presentar a l’octubre, és un portal amb més de 800 entrades d’informació actualitzada bolcada a la xarxa per diferents organismes i administracions i que es refereix a la ciutat.

Pressupostos és una aplicació que permet saber on va els diners municipals, partida per partida de cadascuna de les àrees i en què es gasta cada euro recaptat.  “Encara no està disponible perquè el pressupost de 2016 no és oficial fins que no passe el període d’exposició i al·legacions.  Calculem que a primers de febrer estarà en marxa”explica Enric.

Transparència fa referència a la informació pública i de bon govern que s’ha de complir per mandat de la Llei 19/2013 de transparència, accés a la informació pública i bon govern amb dades bolcades i actualitzades d’última hora.

Laboratori “mostra nous enfocaments o noves formes de mostrar informació al ciutadà de forma transparent per a la informació municipal on farem aparèixer les experiències més singulars i noves.  De moment estan totes les aplicacions que van construir els nostres tècnics per a la gestió de Xarxa Llibres” segons el vicealcalde.

Finalment, el pla de Transparència i Govern Obert “explica el compromís del govern amb la transparència i informa d’allò al que estem sotmesos per la nova legislació en matèria de transparència”.