Bombers professionals i cossos de les Unitats de Brigades d’Emergència propers no van ser requerits, malgrat la proximitat de les seues instal·lacions i l’experiència en aquestes operacions.  Compromís reclama explicacions al diputat provincial de Bombers per utilitzar només voluntaris fet que, segons Belén Bachero, implica “saltar-se els criteris d’operativitat, proximitat i professionalitat que han de prevaldre les operacions de rescat”.

La responsable de l’àrea de Medi Ambient de Compromís a les Corts ha presentat un conjunt de peticions de documentació perquè s’expliquen fil per randa els criteris que ha utilitza el diputat provincial de Bombers, Luis Rubio (PP), a l’hora d’activar els operatius de rescat.  Bachero ha rebut una allau de queixes dels professionals d’emergències que consideren “inexplicable que, de nou no se’ls haja mobilitzat en la recerca i rescat d’una persona, malgrat haver operatius pròxims i a comptar amb dilatada experiència en aquest tipus d’actuacions”, com han indicat alguns afectats.

La diputada considera que aquesta decisió sembla indicar la intenció del responsable del PP d’anar substituint progressivament els cossos de professionals per de voluntaris, tot i la minva en la qualitat del servei i en l’operativitat que això suposa.  “Es tracta d’un procés similar a una privatització encoberta, però en aquest cas és una progressiva substitució dels bombers i cossos professionals per cossos de voluntaris, que resulten més econòmics i sobre els quals té més discrecionalitat en la selecció de personal … , però que estan menys preparats.  Només així s’explica que la manca de creació de places de bombers professionals quan han aparegut nous serveis, com el de l’aeroport; i també així s’explica la falta d’oposicions malgrat l’elevada mitjana d’edat dels bombers i la resta de cossos professionals de la província.  Per això, anem a fiscalitzar la gestió de Rubio fins al més mínim detall, a més de proposar canvis estructurals per millorar l’efectivitat dels serveis d’emergències”.

Bachero entén que “el responsable de Bombers ha d’aclarir per quins motius, davant d’un avís d’una desaparició rebuda dijous entre les 13.30 i les 14 hores, no es va avisar per col·laborar en el rescat a cap de els operatius de la zona de la Unitat de Brigades d’Emergència.  No té sentit que es dispose de personal professional, preparat i format, amb experiència, disponible i en bases properes esperant als parcs, i que el diputat de Bombers prefereixca activar només als voluntaris.  De fet, ni tan sols el parc de bombers del Consorci a Orpesa va ser mobilitzat completament”.