Uns/es 7.000 alumnes han hagut d’abandonar per raons econòmiques els seus estudis universitaris en els últims anys.  I no tenim xifres, però sabem que són massa les/els que ni tan sols han pogut optar a tindre estudis per la precària situació econòmica familiar.   Unes renuncies originades pels governs del PP que han fomentat l’exclusió d’una part important del jovent.

L’equip de Vicent Marzà ha preparat un programa de beques per revertir aquesta situació i fomentar la igualtat i el benestar social de les valencianes i els valencians.  Les desigualtats econòmiques generen desigualtats socials i condicions de privilegis per a unes persones enfront a altres.  Per això és vital una xarxa pública universitària de qualitat i a la qual tinguen l’oportunitat d’accedir totes i tots.

LES FITES DEL PROGRAMA

Presenta vuit modalitats, quatre d’elles noves, per fer possible la igualtat d’oportunitats per a totes i tots que aspiren a tindre estudis universitaris o a continuar-los.

— És un programa de xoc contra la doble discriminació de l’alumnat universitari valencià per raons econòmiques i acadèmiques estipulades pel Ministeri d’Educació. Es rebaixa en totes les ajudes la nota d’accés del 6,5 al 5 i es flexibilitza el criteri de renda.

— Les beques augmenten quasi un 40% respecte a l’any passat, fins als 23 milions d’euros.

— Una gran novetat: les ‘Beques Salari’, una modalitat pionera a l’Estat, mitjançant les quals l’alumnat podrà accedir a un salari de fins a 600 mensuals per curs.

— S’estableix el criteri de la igualtat de gènere en les ajudes: en cas d’empat en la nota, s’atorgarà l’ajuda a l’alumne del sexe menys representat en la carrera sol·licitada. L’objectiu és afavorir un equilibri de gènere, tant a la universitat com, posteriorment, al món laboral.

— El programa inclou vuit tipus d’ajudes. La major part de beques es convocaran entre maig i juny.

— L’objectiu és igualar en oportunitats les persones per a estudiar a les universitats valencianes pal·liant la repercussió de les taxes, per això s’inverteix 4,8 milions d’euros només en baixar el cost de les taxes per a totes aquelles persones que no poden pagar-les.

— No es tracta només d’augmentar econòmicament les beques, com s’ha fet, sinó que arriben a aquelles persones que més ho necessiten. S’optimitza l’impacte de les beques. La llibertat no és llibertat si tots no estan en igualtat de condicions.

L’objectiu final és que cap alumne es quede sense accedir a les universitats per raons econòmiques. El programa té un marcat caràcter social per a potenciar la igualtat d’oportunitats a l’hora de cursar estudis universitaris i els criteris s’han establert pensant en aquelles famílies amb rendes més baixes i aquelles persones que o estan a l’atur o han de compatibilitzar feina i estudis universitaris per a fer front a les matrícules.

LES MODALITATS D’AJUDES NOVES

–Beques Salari No hi ha major recompensa per a fomentar la cultura de l’esforç que cobrir la despesa que generen els estudis en aquelles persones que, d’entrada, ni es plantejarien estudiar a la universitat per raons econòmiques malgrat tindre uns expedients acadèmics bons. Aquestes beques suposen que l’alumnat beneficiat es compromet a aprovar-ho tot cada curs i com a incentiu se’ls acompanya amb aquesta ajuda que serveix també per a remuntar en l’economia de la seua família.

Les Beques Salari de fins a 600€ mensuals estan pensades per a l’alumnat que iniciarà per primera vegada els seus estudis el curs 2016-2017. Estan destinades a alumnat amb famílies que no poden fer front a les despeses derivades dels seus estudis. L’objectiu és evitar l’autoexclusió i garantir que els estudiants que inicien els estudis puguen acabar la seua formació amb un salari destinat a formar-se.

L’alumnat pot aportar a la seua família un sou proper al mínim interprofessional de fins a 600 euros durant els quatre anys de formació, sempre que superen acadèmicament els cursos. En aquestes ajudes es flexibilitzen els requisits, ja que el llindar de renda que s’estableix per a famílies de quatre membres és de fins a 18.000 i la nota mínima exigida, tant per accedir com per a renovar, és d’un 5. Per a aquestes beques hi ha consignats 5 milions d’euros i s’estima que els beneficiaris poden arribar al miler fins esgotar l’import.

–Beques per a incrementar la competència lingüística en llengües estrangeres  Una nova beca de formació en idiomes amb l’objectiu que el alumnat assolisca un nivell B1 o superior en una llengua estrangera i puga augmentar la seua capacitat d’inserció laboral. Una iniciativa que es realitzarà en col·laboració amb els centres d’idiomes de les universitats valencianes. L’import total és de 1.413.000, cofinançats, al 50% pel Fons Social Europeu. Les ajudes individuals seran de fins a 600, si s’obté la certificació per superar l’examen. En cas contrari, l’ajuda serà de 300.

D’altra banda, l’import dedicat a les beques Erasmus augmenta un 100% fins a doblar la quantitat del curs anterior i passarà a ser de 600.000. També s’augmenta la dotació econòmica segons la destinació, en alguns casos fins a un 250%. Així, la dotació per al grup 1 de països passa a ser de 120 a 300; el grup 2 de 100 a 250; i el grup 3 de 80 a 150.

A més, s’augmenta l’import de les ajudes respecte a la durada de l’estada, que arriba fins als nou mesos.

–Beques de formació a distància  Tenen com a objectiu la conciliació familiar i la promoció laboral. Consisteixen en l’exempció de taxes per als beneficiats. S’hi dediquen 100.000 a formació universitària a distància impartida en col·laboració amb la UNED de la Comunitat Valenciana.

–Beques de No-Abandonament  Seguint el punt de vista social en la política d’ajudes, s’estableixen beques per evitar l’abandonament dels estudis, destinades a cobrir l’import de la tercera o successives matrícules fins a 18 crèdits. L’objectiu és compensar l’augment de les taxes a partir de la tercera matrícula i contribuir que l’alumnat amb dificultats econòmiques per acabar els seus estudis puga finalitzar-los. La dotació és de 150.000.

–Beques complementàries del MECD i beques d’Estudis Universitaris  La modalitat de més dotació pressupostària és la dedicada a beques complementàries del Ministeri d’Educació, amb 11.400.000. S’exigeix ser becari del Ministeri i la quantitat compensa la pujada de taxes dels últims anys fins aconseguir l’exempció total en primera matrícula, tant per a grau com per a màster.

Pel que fa a les beques d’estudis universitaris, està consignat un import de 3.000.000. Com a novetat, es rebaixa a 5 la nota mínima i també es flexibilitza el criteri de renda que passa a ser un 12% més ampli que el del Ministeri d’Educació. Subsidiàriament s’incorpora l’exempció de taxes per a segona matrícula, és a dir, que si sobren fons del pressupost assignat, es dedicaran a cobrir la segona matriculació.

–Beques d’excel·lència: estudis a l’estranger  Passen d’un pressupost de 650.000 a 1.000.000, que serà destinat als millors expedients de cada promoció i dels centres de l’Institut Superior d’Ensenyaments Artístics, perquè puguen millorar la seua formació.

L’ajuda màxima serà de 3.000 i per primera vegada s’obri la possibilitat que l’ajuda cobrisca la formació en centres privats i internacionals.

–Cas de Veterinària  El servei públic universitari ha de garantir la diversitat de titulacions i en l’actualitat només en un cas, el de Veterinària, no hi ha oferta a la xarxa universitària valenciana de servei públic. És en aquest cas que s’ha considerat que l’alumnat que curse aquests estudis en universitats privades al nostre territori també té opció de sol·licitar les ajudes.